IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Японските производители в паника от Брекзит без сделка

Nissan се отказа от производството на новия X-Trail, а Honda спира работа

Японските производители в паника от Брекзит без сделка

Пред сериозни проблеми са изправени японските производители, които имат свои заводи във Великобритания заради предстоящото излизане на страната от ЕС. То трябва да стане на 29 март, като до момента няма постигнато споразумение за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и Европа.
От Nissan обявиха официално, че се отказват от плановете си за производство на новия X-Trail във фабриката в Съндърланд, като причината е несигурността в отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит. Така SUV-моделът ще се произвежда единствено в Япония.

„Проблемите по Брекзит не помагат на компании като нащага да планира бъдещето си в Европа. Създали се работна група, която да обмисли всеки възможен  сценарий за излизането на Великобритания от ЕС и потенциалното им въздействие върху бизнеса”, се казва в официалното съобщение на компанията.

Nissam Brexzit

В завода в Съндърланд се произвеждат още кросоувърите Qashqai и Juke, електромобила Leaf, както и два модела на Infiniti - Q30 и QX30. Това е най-голямото автомобилно предприятие на Острова, като повечето коли, сглобени в него, се изнасят в чужбина.

На свой ред, от Honda обявиха, че започват да се запасят с резервни части и компоненти за хечбека Civic, който се сглобява в Суиндън. В компанията също са притеснени, че предстоящият Брекзит ще наруши доставките за завода от чужбина.

Honda Brexzit

От Honda по-рано вече съобщиха, че в началото на април всички операции на компанията на територията на Великобритания ще бъдат прекратени. Целта е преодоляване на смущенията, които ще предизвика напускането на страна на ЕС. Основното от тях са бъдещите митнически проверки на стоките от чужбина, преминаващи границите на Обединеното кралство.

Снимки: Nissan, Honda

 

 

0 от 500