IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai и KIA обмислят мини кросоувъри за Европа

Ще изместят ли такива модели малките градски автомобили от пазара?

Hyundai и KIA обмислят мини кросоувъри за Европа

Южнокорейските автомобилни производители Hyundai и KIA проучват въпроса за добавянето на два малки кросоувъри към моделната си гама в Европа, който ще бъдат позиционирани съответно под моделите Kona и Stonic.

Тази идея беше изразена от Емилио Ерера, главен оперативен директор на KIA Europe, който заяви, че компанията обмисля разработването на по-малък модел от Stonic, и лично много би искал да види такава кола. Ерера обаче посочи, че засега няма ясен план за реализирането на тази идея.

Оперативният директор на Hyundai Томас Шмид споделя мнението на колегата си от концерна. Той също така посочва, че много потребители преминават от малки коли към кросоувъри. Според Шмид обаче става въпрос за развитието на малъс кросоувър с предно задвижване, тъй като в този сегмент, според него, няма нужда от автомобил със задвижване на четирите колела.

Kia-Stonic-2018

В бъдеще тази тенденция може да доведе до създаването на нов кросоувър сегмент от начално ниво с дължина на каросерията до 4 метра. Сега на този пазар има само един модел - Suzuki Jimmy, който обаче е с рамна конструкция и задвижване на четирите колела, което го прави по-скоро неголям всъдеход, отколкото градски кросоувър.

В крайна сметка, мини кросоувърите на двете южнокорейски компании могат дори да заменят малките градски автомобили. Остава обаче да се види дали наистина те ще бъдат пуснати на пазара, и ако това стане, дали ще заменят Hyundai i10 и KIA Picanto или ще се произвеждат едновременно с тях.

0 от 500