IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Полицейска Tesla вече патрулира в Калифорния

Засега електромобилът е част от изпитателен проект

Полицейска Tesla вече патрулира в Калифорния

Полицейският департамент на град Фриймонт – същият, където се намира заводът на Tesla, съобщи, че стартира пилотна програма за използването в реални условия на патрулен електромобил Tesla Model S.

Въпреки, че Tesla е основният работодател малкото калифорнийско градче, компанията няма нищо общо с придобиването на машината. Местното полицейско управление е купило електромобила с пари от бюджета, тоест на данъкоплатците. При това, средствата не са стигнали за нова кола, а лифтбекът е купен на старо.

Електромобилът е произведен през 2014 г., като полицията е платила 61 500 долара за него, като в тази сума влизат данъците и таксите. Още 4500 са похарчени за допълнително оборудваkе – както на салона, така и за поставяне на нова броня с таран и балистична защита.

Тоест, тази Tesla Model S струва на полицията около 65 000 долара, което е с 25 000 долара повече от специално подготвен Ford Explorer. В департамента обаче са пресметнали, че за 5 години служба електромобилът ще позволи да се икономисат 32 000 долара от бензин и 15 000 долара от техническо обслужване.

Пилотният проект трябва да покаже дали електромобилите стават за всекидневна полицейска служба. Първата подобна Tesla е появи в Денвър преди няколко години, но тя служи само да участия в шоу-програми. Полицията в Лос Анджелис преди 3 години също се пробва да изполpва такъв електромобил, но бързо се отказа от него.

Снимка: Freemont Police

0 от 500