IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz си остава най-скъпата автомобилна марка

Volkswagen влезе в първата тройка, като измести от нея BMW

Mercedes-Benz си остава най-скъпата автомобилна марка

Специалистите от Brand Finance публикуваха своята класация Global 500 за най-скъпите марки в света. В нея отново влизат автомобилни брандове, като прави впечатление, че за 1 година те са поскъпнали значително.

Както и през миналата година, начело сред автомобилните марки е Mercedes-Benz, който е оценен на 60,35 млрд. щатски долара. Германският производител е поскъпнал с 12,5 млрд. само за година, като се нарежда на 13-а позиция в общото класиране.

На второ място е компанията Toyota, която е оценена на 52,3 млрд. долара. Японската марка е увеличила стойността си с над 9 млрд. долара за година, но в общата класация пада с две позиции и вече е 17-а.

Volkswagen влиза в Топ 3 на автомобилните брандове, като измества оттам BMW. Немската марка е оценена на 41,7 млрд, докато баварците – на 40,5 млрд. долара. В първата петица попада и Porsche – 29,34 млрд. долара, като преди година производителят на спортни коли беше на 8-о място.

Останалите автомобилни марки в Топ 10 са Mitsubishi (26,563 млд.), Honda (25,744 млрд.), Hyundai (20,721 млрд.), Audi (19,638 млрд.) и Nissan (18 753 млрд. долара). При тях Audi влиза в първата десетка, след като преди година беше на 11-о място, докато Nissan се смъква от 7-а на 10-а позиция.

Експертите от Brand Finance определиха и най-силния бранд на планетата, като това е Ferrari. В случая се анализира не само стойността на марката и нейните финансовите показатели, но и нивото на инвестиции, ефективността на бизнеса, скоростта на развитие и др. В момента Ferrari е оценен на 8,3 млрд. долара.

Що се касае до общото класиране, лидери в него отново за високотехнологични компании. В първата тройка пак влизат Amazon (187,9 млрд.), Apple (153,6 млрд.)и Google (142,7 млрд. долара).

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ами всички ги чакаме немските електрички ама за сега нищо. Само разни недоразумения. На BMW I3 или E Golf.Електрическия СУВ на Мерцедес дето се очаква да излезе на пазара 2020г. още от сега вече е морално остарял и като характеристики е на нивото на Tesla S от 2012г.Изобщо немците явно вече са бита карта.
  • #2
    14 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тия мерцедеси в днешно време са доста чупливи. И поддръжката им е супер скъпа.Няма никакъв шанс да си го ремонтрираш сам. Така е направено че даже и професионалните механици по сервизите като им закараш новМерцедес и вдигат ръце. Иначе са хубави коли, но нямат нищо общо със мерцедесите от едно време. Ония хем бяха супер здрави, хем и ако нещо се наложи да се ремонтира ставаше лесно. Сега далаверата е при електрическите коли. Те са най здрави икономични и возят най комфортно.
  • #1
    5 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Защо трябва да се намесват други марки, айде недейте да създавате интриги и спорове. Интересно ще е по концерни какви ще бъдат резултати, поне според мен Daimler не може да се мери с VAG.