IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz F100 - кола от миналото, която показваше бъдещето (ВИДЕО)

Показаният преди 27 г. миниван бе претъпкан с невиждани за времето си технологии

Mercedes-Benz F100 - кола от миналото, която показваше бъдещето (ВИДЕО)

На автомобилното изложение в Северна Америка през 1991 г. Mercedes-Benz показа своята визия за автомобил на бъдещето - F100. Той може да не е толкова красив като зашеметяващия Mercedes-Benz 300SL, но има напълно различни задачи.

Mercedes-Benz F100-2

Целта на концептуалния автомобил бе да демонстрира иновации в системите за управление, сигурността, ергономичността, дизайна и комфорта на леките коли. Именно миниванът Mercedes-Benz F100 стана първият концептуален автомобил от серията F и бе буквално претъпкан с разнообразие от съвременни технологии и уникални решения.

Mercedes-Benz F100-3

Списъкът на оборудването му включва системи, които дори в момента могат да бъдат открити далеч не във всеки автомобил. Сред тях са електрически регулирани седалки, сателитна навигация, електрически усилвател на волана, система за следене на налягането в гумите и ключ-карта. Шофьорът пък седи в центъра на колата, както в суперавтомобила McLaren F1.

Mercedes-Benz F100-4

Mercedes-Benz F100 получи също така предни ксенонови фарове, които по това време бяха все още голямо чудо, гласово управляване на функциите на телефона, камера за обратно виждане, персонален компютър и дори мобилен факс!

Mercedes-Benz F100-5

За захранването на такова количество електроника, на покрива бяха монтирани соларни панели. Площта им е около 2 кв. м, а генерираната от тях енергия - до 100 вата. Необходим бе и още ток за електрическото задвижване на необичайните врати: предните се отварят с наклон надолу, а задните се изместват. При липсата на централна колона на каросерията, те оосигуряват отличен достъп до салона, който е с необичайното разпределение 1+2+2.

Mercedes-Benz F100-6

Освен това F100 бе оборудван и с доста фантастични технологии за началото на 90-те години на миналия век, като например система за следене на слепи зони и интелигентен автоматичен круиз контрол, който работи в съчетание с радарите, поставени на предницата и отзад.

Mercedes-Benz F100-7

Задвижването на минивана се осигурява от четиритактов шестцилиндров двигател с обем от 2,6 литра и мощност 194 к.с., който работи на... водород. Да, по това време инженерите на Mercedes-Benz експериментираха с различни видове алтернативни горива. Двигателят задвижваше предните колела чрез 3-степенна автоматична трансмисия. Трябва да се отбележи, че първият сериен автомобил на компанията с предно задвижване се появи едва през 1997 г. - първото поколение на А-class.

Mercedes-Benz F100-8

Концептуалният миниван F100 се оказа наистина изключително любопитен и иновативен. Изпробваните в него технологии намериха своето приложение в бъдещите серийни автомобили на марката. Самата концепция пък в момента се съхранява в заводския музей на Mercedes-Benz в Щутгарт.

Снимки и видео: Mercedes-Benz

0 от 500