IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen избра Турция, а не България за завод на Skoda

Новото предприятие ще започне работа през 2022 г.

Volkswagen избра Турция, а не България за завод на Skoda

Германският производител Volkswagen ще построи нова фабрика в Турция, а не в България, като в нея ще се сглобяват моделите на Skoda. Това съобщава турското издание Habertürk, което е собственост на един от най-големите ежедневници в страната – Sabah.

„В резултат на усилията за убеждаване на германския автомобилен гигант да инвестира в Турция, които продължават повече от десетилетие, Volkswagen реши да откри фабрика в страната. В нея ще работят повече от 5000 човека, като ще се сглобяват модели на Skoda и Seat. Изборът беше между Турция и България”, се съобщава в материала.

Според германското издание AutomobilWoche, създаденият наскоро Фонд за автомобилно производство в Турция е участвал във взимането на решението за изграждане на завода. Той трябва да започне работа през 2022 г., а построяването му е поредната крачка към нормализирането на отношенията между Турция и Германия.

Още през ноември председателят на Борда на директорите на Volkswagen AG – Херберт Дийс, потвърди появилите се немската преса съобщения, според които концернът иска да открие нов завод в Източна Европа. Той отказа да коментира местоположението на фабриката, като посочи единствено, че в нея ще се произвеждат Skoda Karoq и Seat Ateca. Сега тези два модела се произвеждат в завода на Skoda в Квасини (Чехия).

Изграждането на нов завод се налага, тъй като Volkswagen започва масирано производство на електромобили и някои от сегашните модели – като VW Passat, например, ще бъдат пренасочени именно към фабриките на Skoda, която и без това работят с пълния си капацитет.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #19
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Навсякъде има корупция , схеми и който плаща , той поръчва .Не живейте в заблуда , че само в България е така , просто тук е много явно всичко .
  • #18
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Бойко, Бойко, пак ли ще ни обясняваш колко сме добре?
  • #17
    30 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Нормално малко застаряващо население слабо образование ниска подготовка некадърни и малко млади работници корупция слаба съдебна система слаба инфраструктура много бумащини.
  • #16
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ай сега купувайте турски шкоди и се галете в маалата колко качествени били спагети и ми.ети!Ай у анадола сега да видите дали мъж ражда или неражда.Ахаха
  • #15
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Опровергаха я тази информация!
  • #14
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    жалко за загубените работни места.... иначе шкоди и салати не карам.... както и всичко произведено в Тарция
  • #13
    10 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    смятайте колко ги е оплашило коромпираното управление Уплашили са се как неграмотници като теб ще им сглобяват колите.Другия фактор са дрънканиците на *** *** за национализация.Иначе индекса на корупция у нас е колкото на Италия и в Европа това се знае много добре.Само вие неграмотните повтаряте каквото ви кажат БСП-то.
  • #12
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    ПАК НИ ЗАОБИКАЛЯТ ............ШАЙСЕ!!!
  • #11
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    На купон между с мацки сваляте очевидно най-грозната, за да се настървят другите и да ви пуснат гювеч. И в тоя случай е така. Използваха ни за шантаж на Турция за по-големи отстъпки, защото автомобилни заводи се строят например с отстъпки при осигуряването и т.н. Освен това в Турция има много широка мрежа от производители на авточасти за разлика от тук и това е решаващо...макар че всичко това не попречи на ФВ да отиде в Руанда. Абе не ни искат и това е :)
  • #10
    13 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Много им здраве. Кой им кара турско-немските кашони енивей?