IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Невероятно, но факт: Alfa Romeo са произвеждали и бусове

Един идеално реставриран екземпляр от модела F12 Furgone ще бъде продаден на търг

Историята на Alfa Romeo се характеризира предимно с расови спортни модели като Duetto и Giulia. Но знаете ли, че Alfa Romeo започва да произвежда лекотоварни автомобили през 1954 г.? Един такъв особено рядък модел вече се предлага на търг - можете да наддавате, или поне да го разгледате.


Alfa Romeo F12 Furgone


През 1954 италианската компания представя Autotuotto, определян като „универсално превозно средство“, което се развива през годините и получава различни пътнически и товарни конфигурации и дори версия пикап, а производството продължава чак до 1983 година.

По-късно, през 1967 г. е представен Alfa Romeo F12, който е оборудван с 1,3-литров двигател и разполага с по-широка, модернизирана предна решетка.
Сега един великолепно възстановен екземпляр от този модел е във фокуса на търг, който аукционната къща Gooding & Company организира в Пебъл Бийч:

Alfa Romeo F12 Furgone

F12 Furgone от 1973 г. (както сами можете да се досетите, наименованието на модела означава фургон или ван), който е използван като помощно превозно средство за мотоциклетния отбор „Moto Villa“ от началото до края на 70-те години на миналия век - возилото е било служебен автомобил на екипа механици. Отборът на Moto Villa доминира в състезателния клас по мотокрос в категория 250 кубика и е обявен за Campione d'Italia през 1975, 1976 и 1977 година.

След като приключва кариерата си като сервизен автомобил, F12 е съхраняван в складове, докато известният реставратор на Alfa Ед Сиймор не го купува през 2016 г. Сиймор напълно възстановява микробуса Alfa и го е накарал буквално да заблести като нов. По-късно микробусът отива в известна колекция в Южна Калифорния, където реставрацията е допълнително усъвършенствана. Червено-бялата ливрея е допълнена от оригинални надписи Autodelta и емблеми на състезателния отдел на Alfa Romeo. Сега този F12 Furgone е в състояние, което би било гордост за всяка колекция или музей.


Alfa Romeo F12 Furgone


Освен това, моделът разполага с ремонтиран и напълно възстановен в оригинален вид двигател с работен обем 1300 куб. см от серията 750 на Alfa Romeo от 1958 г., който е монтиран на специална платформа в товарното отделение заедно с четиристепенната механична предавателна кутия.


Alfa Romeo F12 Furgone


Ванът с номер на шасито 14020/20 IGM 50480M и номер на двигателя AR00530*S42144, ще се продава на организирания в Пебъл Бийч търг без обявена минимална цена. Очакваната приблизителна цена е между 100 000 и 130 000 щатски долара (или около 91 000 до 118 000 евро).

Alfa Romeo F12 Furgone се задвижва от 1290-кубиков DOHC редови четирицилиндров двигател с един карбуратор Solex с низходящ поток, като мощността му възлиза на скромните 52 к.с. Мощността се предава чрез четиристепенна механична скоростна кутия, спирачната система се състои от дискови спирачки на предния мост и барабанни спирачки на задния мост. Предното окачване включва носачи и напречни листови ресори, докато задното окачване е с твърд мост.


Още снимки на Alfa Romeo F12 Furgone можете да видите в галерията:

 

0 от 500