IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GAP застраховка - какво трябва да знаем, преди да я закупим

Спонсориран материал от нашите партньори

Застраховката GAP (от англ. Guaranteed Asset Protection) предпазва от последиците, причинени от финансови загуби. Това може да се случи, когато превозното средство бъде откраднато или застрахователната компания определи повредата като тотална щета в резултат на ПТП, наводнение, пожар или други събития. В такива ситуации GAP застраховката може да допълни обезщетението, изплатено от основния застраховател (автокаско).
 
  
GAP застраховка
  
 
Получената сума от двете компенсации ви позволява да получите компенсация до първоначалната цена, за която е закупен автомобилът, или да помогне за разходите по подмяна на автомобила или при разплащането на споразумението за финансиране. С други думи, GAP застраховката може да осигури допълнителна финансова сигурност в ситуация, при която стойността на превозното средство се урежда като тотална щета. Застрахователят не поправя или подменя автомобила, а изплаща актуалната за този момент пазарна стойност на автомобила.


ЗАЩО Е ВАЖНО СКЛЮЧВАНЕТО НА ЗАСТРАХОВКА GAP
Покритието GAP и причината, поради която автомобилните собственици се възползват от нея, се свеждат до няколко фактора:
•    Новозакупеното превозно средство губи стойността си, най-вече през първите години от използването му.
•    Превозното средство може да стане жертва на ПТП, пожар, наводнение или кражба. Ако това се случи, основният застраховател може да класифицира автомобила като пълна загуба и да го счете за неикономически оправдан за ремонт, а след това може да бъде признато обезщетение за пълна загуба. За съжаление, тази компенсация може да покрие единствено пазарната стойност на превозното средство само в деня на повредата.
•    Изчисляването на сумата и изплащането на база „пазарна стойност“ може да не са достатъчни за закупуване на превозно средство със същия стандарт, както при първото му придобиване. Също така може да не е достатъчно за уреждане на финансовото задължение по договора за лизинг или заем, които са с вързани свързани с него.
Ето защо е толкова важно да подсигурите финансите си, като сключите GAP застраховка.


КАК РАБОТИ ЗАСТРАХОВКАТА GAP
ПРИМЕР
Автомобилът е закупен за 130 000 лева. Преди изтичане на третата година от използването му автомобилът е откраднат. Застрахователната компания смята събитието за пълна загуба. Определеното обезщетение се явява пазарната стойност на откраднатото превозно средство към датата на инцидента.
През това време превозното средство е загубило повече от половината от стойността си. Обезщетението, изплатено от основния застраховател, ще възлезе приблизително на 63 000 лева. Къде са останалите 67 000 лева?
РЕШЕНИЕ
GAP застраховката покрива разликата между фактурната стойност на автомобила към датата на покупката и компенсацията от основната застрахователна компания. Благодарение на полицата GAP, пострадалият получава „допълнителните“, въз основа на примера по-горе, 67 000 лева, което е вид „изравняване“ към стойността, за която е закупено превозното средство.


УСЛОВИЯ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА GAP ЗАСТРАХОВКА:
•    Превозното средство трябва да има пълна автокаско застраховка.
•    Основната застрахователна компания трябва да кредитира автомобила като икономически необоснован разход за ремонт (пълна загуба).
•    Основната застрахователна компания не може да ремонтира или замени автомобила.
•    Основната застрахователна компания трябва да изплати пазарната стойност на автомобила от датата на загубата.


КОГА МОЖЕМ ДА ЗАКУПИМ ЗАСТРАХОВКА GAP
Полицата се закупува по време процеса на покупка на автомобила (чисто нов или употребяван). Това е допълнителна защита към предлаганото по застраховката автокаско.
От момента, в който автомобилът бъде закупен, има определени срокове, в които може да бъде закупената и застраховката GAP. Те варират в зависимост от застрахователя и могат да бъдат от 30 дни до 180 дни. След изтичането на този период изборът на GAP застрахователно покритие е много ограничен, дори невъзможен.


GAP ЗАСТРАХОВКАТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ ЗА ПЕРИОД ОТ 2 ДО 5 ГОДИНИ.
Трябва да се има предвид, че много застрахователи ви позволяват да покриете автомобила си до 5 години от притежанието му. Това означава, че ако сключите 5-годишна полица 90 дни след закупуването на превозното средство, тогава застрахователят ще застрахова превозното средство само до петата годишнина от собствеността (в този пример за 4 години и 9 месеца).
GAP застраховката от WAGAS покрива превозното средство за целия период (например 5 години) от момента на сключване на полицата, независимо кога е настъпил този момент (но не по-късно от 90 дни след закупуването на автомобила).


КАК ДА ЗАКУПИМ ПОЛИЦАТА?
Има няколко начина за закупуване на GAP застраховка.

Автокъщи
Много често именно тук за първи път купувачът на превозно средство научава за „Застраховката GAP“. При закупуване на автомобил, дилърът предлага GAP застраховка заедно с други допълнителни продукти.


Автокаско застрахователи
Може да се предположи, че GAP застраховката и застраховката за автомобилни каско са тясно свързани. Всъщност само малка част от застрахователите автокаско изобщо предлагат застраховката GAP.


Дистрибутори / Специализирани агенти
Независими, специализирани агенции продават GAP застраховки на полския и европейския пазар в продължение на много години. WAGAS S.A. предлага GAP застраховка от следните застрахователни компании:
•    - Lloyd's Insurance Company SA
•    - Helvetia Schweizerische Versicherungsgesellschaft in Lichtenstein AG
Ползата от директната покупка от специализиран агент включва фактори като:
•    Цена
Застрахователните агенти могат да работят на принципа - ниска комисионна/ голям обем. Това означава, че те често предлагат същата или по-добра защита като дилърите, но със значително по-ниски премии.
•    Гама от продукти
Не всички закупени превозни средства са еднакви. Наличието на широка гама от продукти може да означава получаване на персонализирано решение за всеки индивидуален клиент.
•    Могат да предложат застраховки от повече от един застраховател
Застрахователите могат да предлагат различни пакети за всеки вид застраховка. Също така различни цени. Специализиран агент често може да ви предостави алтернативни оферти от различни застрахователни компании, които могат да ви дадат най-доброто предложение.

Фирми за финансови услуги
Някои търговци на автомобили не продават собственоръчно застраховки. Вместо това една от подкрепящите ги финансови фирми може да се свърже с клиента от тяхно име. Това може да означава обаждане с цел обсъждане на вариантите за застраховане GAP.
Ограничението може да бъде обхватът на продуктовите опции. Финансовите фирми могат да предложат по-малко опции за застраховане.


КАК ДА ЗАЯВИМ ЩЕТА?
Всяка полица GAP има процедура за искове, посочена в застрахователните условия. Спазването на процедурата на застрахователя обикновено е най-добрият начин за бързото изплащане на компенсация.
Обикновено уреждането на искове работи по следния начин:
1.    Превозното средство е претърпяло инцидент (ПТП, кражба, наводнение, пожар и др.). Първо инцидентът трябва да бъде докладван на основния застраховател. Важно е да поискате пълния отчет на щетите заедно с разходите, ако това е необходимо при заявяването на щета по GAP.
2.    Ако се предполага, че автомобилът може да се счита за пълна загуба, още на този етап можете да се свържете с центъра за ликвидация на щети на застрахователя на GAP.
3.    Предоставете документи както на основния застраховател, така и на центъра за ликвидация на щети по GAP. Тези документи може да се окажат подобни. Като правило те могат да включват: удостоверение за регистрация на превозно средство, фактура за покупка на превозно средство, копие от договора за финансиране на превозно средство, копие на автомобилната застраховка и др.
4.    Ликвидацията на щети по полицата GAP ще започне след получаване на окончателното решение от основния застраховател, потвърждаващо пълната загуба.
Продължителността на ликвидацията може да е различна при всеки застраховател. Стандартният период обаче е 30 дни, който в WAGAS SA е само теоретичен, тъй като плащаме обезщетенията много по-бързо.
Някои застрахователи на GAP изискват да не приемате никакви претенции от основните си застрахователи, докато инцидентът не бъде докладван на компанията, занимаваща се с ликвидацията на щети GAP. Други са по-сдържани, но може да не изплатят компенсацията по GAP, докато потърпевшият не докаже, че основният застраховател по автокаско вече е изплатил компенсацията.
Особено важно е заявлението за щета по GAP да не се забавя ненужно. Може да има ситуация, при която застрахователите да се възползват от условията на вашата застрахователна полица, за да забавят плащането. В действителност всеки застраховател може да стане обект на финансов контрол, ако изплащането става с голямо забавяне.
Препоръчително е да се спазва процедурата за заявление на щета, която е ясно посочена в застрахователните условия. При неяснота или допълнителни въпроси, свържете се с центъра за ликвидация на щети.


И ТАКА, ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ДА СЕ ЗАКУПИ GAP?
Определено да.
GAP е напълно опционален продукт, но ефективен и предвид степента на падане цената на превозното средство, относително евтин.

 

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Тази застраховка замо подтиква към застрахователни измами. Караш 5 години плщаш застраховка и после или трябва да извадиш разликата между пазарна и каталожна цена или трябва да се "случи" нещо с колата и да получиш нова кола без пари.