IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаехте ли, че има Mercedes W123 с въздушна възглавница за водача?

Това е рядка и много скъпа опция за модела, като запазените екземпляри с нея са много малко

Повечето хора никога не са виждали представител на легендарния Mercedes W123 с въздушна възглавница на волана - това оборудване се свързва повече с S-класата от началото на 80-те, но не и с Е-класата преди появата на не по-малко легендарния наследник W124.


Mercedes W123 с въздушна възглавница


Истината обаче е, че въздушната възглавница се предлага като опция (всъщност въздушната възглавница е била ужасно скъпо удоволствие, според не съвсем единодушни източници тя е струвала допълнително приблизително 1800 щатски долара според тогавашните цени) от производителя в периода 1982 - 1986 година, само че малцина клиента са я поръчвали, още по-малко пък са съхранените екземпляри, притежаващи рядкото оборудване.

Ако трябва да бъдем откровени, ние не сме виждали на живо такъв автомобил, до скоро не бяхме виждали дори снимка на волан на W123 с въздушна възглавница. В германския сайт за обяви mobile.bg обаче съвсем скоро изникна обява именно на такава кола и решихме за интересно да ви покажем.


Mercedes W123 с въздушна възглавница


Колата се продава срещу 13 000 евро, боядисана е в класически бял цвят, и има направо невероятно богато за времето си оборудване, особено пък за автомобил, поръчван в Германия. В допълнение към волана с въздушна възглавница, интериорната конфигурация също е доста интересна - има пълен набор от подглавници и велурена тапицерия, типична за W126.

В допълнение автомобилът има люк на покрива, ABS, централно заключване и изобщо почти всичко, което е било възможно да бъде поръчано за модела. Версията е 230 бензин, с мощност 136 к.с., с автоматична трансмисия, а обявеният пробег е около 146 000 км.

Още снимки на автомобила - можете да видите в галерията:


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Байко ( преди 7 месеца )
    Моят С123 280СЕ е с въздушна възглавница.....
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    пиропатроните на въздушни възглавници се подменят периодично иначе само експлодират заради високата температура и влажност но никой нищо не прави докато не стане мазало
  • #6
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Алекс ( преди 7 месеца )
    1982-Мерцедес се предлага с ABS и въздушна възглавница.2023-Лада НЕ предлага подобни "свръхтехнологични" опции.Особености на развитието.
  • #5
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Кпсс ( преди 7 месеца )
    В УБО имаше такъв комби 200 дизел Mercedes Benz Service -бял със синьо.Неубиваема машина.....
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Кво ми пука ( преди 7 месеца )
    Възглявницата е изобретена от Крайслер още 70-те
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    1234 ( преди 7 месеца )
    Още по-интересно е, че W123 е един от първите автомобили управлявали се автономно (както Тесла днес). Разбира се, доста по-примитивно и само на полигон, но... Пак е пионер.И като цяло Мерцедес влагат много в този модел, тестват го из цял свят преди производството. Има дори стендове, които симулират години употреба на жабка, пепелник, изтриване на стелките. В по-късните години се появява и ABS...Като цяло хубав, а и доста желан тогава автомобил, но без никаква антикорозионна защита....
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    "В германския сайт за обяви mobile.bg ..."?!?! Абе Божане, по-голям олигофрееен си и от Петър!
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Като оня виц ( преди 7 месеца )
    След толкова години, ако се отвори ще бъде последното нещо което ще мине през главата ти.