IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda Carol - един от най-малките седани в света

Моделът от края на 60-те има задно разположен двигател, четири врати и удивително скромни размери

Първото поколение Mazda Carol е един от най-малките седани с 4 врати, създавани някога. Колата е дълга едва 2,99 метра, широка е 1,29 м и висока 1,32 м. Тоест, това е едно съвсем малко автомобилче, което обаче, независимо от скромните си размери, има четири врати и класически триобемна каросерия тип седан.


Mazda Carol


Типично за японски автомобил, за разлика от микроавтомобилите по други места на земята, този е проектиран по начин, който предлага адекватно количество вътрешен простор и приемлив комфорт. Това се дължи на факта, че за разлика от други места по земята, където такива автомобили са малък процент, там така наречените kei cars продължават да са около 40% от всички автомобили по пътищата.

И е факт, че от миналото до днес този тип малки коли предлагат изумително много пространство с оглед на свръхкомпактните си габарити.


Mazda Carol


Затова производителите за японския пазар трябва по някакъв начин да направят тези автомобили малки и леки, но пълноценни - поне в градска употреба.
Този екземпляр от Mazda Carol е с по-малкия от предлаганите двигатели - разположеният отзад и задвижващ задните колела агрегат е с кубатура едва 350 кубически сантиметра, но е с четири цилиндъра!


Mazda Carol


По непотвърдени данни това е и най-малкият като работен обем автомобилен двигател с четири цилиндъра. Невероятно, но факт - всеки от цилиндрите е с кубатура по-малко от 100 куб. см. Колата е от 1968 г. и е със съвсем малък пробег.


Mazda Carol


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    В задния багажник събрали двигател с водно охлаждане, че им артисало място за резервната гума
  • #6
    0 rate up comment 2 rate down comment
    ПорЦелан ( преди 8 месеца )
    Иване, прегледай се при някой лекар, имаш атрофия на чувството за хумор. :)
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Нобелова награда ( преди 8 месеца )
    ако някой вкара вътре баскетболиста Сашо Везенков и бореца Сашо Томов
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Иван ( преди 8 месеца )
    2-ри ,,дребнави" означава коренно различно нещо. Дребни или малки е правилно. Виж в речника.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    2-ти, изброил си двигатели с по-малка кубатура, но този от статията е 4-ри цилиндров, на това се набляга , че е най-малия 4-ри цилиндров .
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    ПорЦелан ( преди 8 месеца )
    Японците са дребнави и могат да се заврат в този автомобил. Между другото в Европа има Berkeley SE322 е 322 кубика, BMW Isetta 245 кубика, Heinkel Cabin Cruiser 174 кубика, Messerschmitt KR175 173 кубика, Bond Minicar 122 кубика, а Peel P50 даже 49 кубика.
  • #1
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Ламарин Тенекеджиев ( преди 8 месеца )
    Всички японски марки имат подобни модели и до ден днешен, но да популярни само в Япония.... Ние в Европа сме "баровци" и не можем да се "унижаване" с подобни малки колички