IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat Punto - една легенда на 30 години

От трите поколения на малкия италиански модел са продадени над 9 милиона екземпляра

През тази година един от най-популярните европейски модели от последните десетилетия отпразнува 30 години от дебюта си пред публика. Става дума за Fiat Punto, който отбеляза премиерата си през 1993 година и тогава имаше нелеката задача да наследи изключително успешния модел Uno.


Fiat Punto I


Симпатичният малък италиански автомобил имаше много модерен за времето си дизайн, предлагаше се във версии с три и пет врати и се отличаваше сред конкурентите си с изобилието от простор в интериора. Моделът се оказа практичен, приятен за шофиране и забележително надежден, така че пазарният успех не закъсня - от първото поколение са продадени приблизително 3,43 милиона бройки.

Гамата на модела включваше бензинови мотори с работен обем 1,1, 1,2, 1,4 и 1,6 литра, както и 1,7-литров дизел (с или без турбокомпресор).


Fiat Punto II


Наследникът на Punto излезе през 1999 година с по-ъгловат дизайн и по-агресивно излъчване. Моделът бива подложен на фейслифт през 2003 година, а производството му продължава до 2010 година в Италия и дори до 2013 година в сръбския завод на Zastava в Крагуевац, където италианската кола се произвежда под името Zastava 10.

Втората генерация на Punto също е хечбек с три или пет врати, а двигателната гама включва бензинови мотори с кубатура 1,1, 1,2, 1,4 и 1,6 литра, както и дизел с работен обем 1,7 литра, отново наличен в атмосферен и турбовариант. От второто поколение са продадени 2,96 милиона бройки.


Fiat Grande Punto


Третото и за съжаление последно издание отначало носи името Grande Punto и излиза през 2005 година. Автомобилът дели обща технологична платформа с Opel Corsa - далеч преди френският концерн PSA да се трансформира в Stellantis и да погълнe както Opel, така и Fiat.

Моделът има приятен за окото дизайн, но по качества започва да отстъпва на някои от основните си пазарни опоненти и това личи от продажбите му, които макар и солидни (2,67 милиона бройки) са по-скромни от тези на двамата му предшественици.


Fiat Punto Evo


През 2009 година идва време за фейслифт, който освен ново оформление на предната част носи със себе си и промяна в името - до края на производството си автомобилът се нарича Punto Evo. Продажбите в Европа са преустановени през 2018 година.

Поради промените в конюнктурата на автомобилния пазар на Стария континент, Punto остава без пряк наследни и до днес.


Пет от най-интересните версии на Fiat Punto (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Жжжжэф ( преди 7 месеца )
    Легенда????
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Имах 2 пунтота и бях много доволен от тях взех панда на баба ми и дядо ми от 3 години освен стандартното смених стартер и моторче на чистачките. Сега лично карам Гранде Пунто и нямам сериозни проблеми нито с електрониката нито по двигател и окачване.