IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Истината за логото на BMW

Самолетната перка е заблуда.

Истината за логото на BMW
Всеки BMW ентусиаст знае, че логото на любимата му марка изобразява перка на самолет на фона на синьото небе. Емблемата се приема като връщане към дните, когато Bayerische Motoren Werke произвежда самолетни двигатели, но всъщност логото на BMW няма нищо общо с тях.

След посещение в музеят на BMW в Мюнхен, изданието New York Times потвърди, че емблемата на BMW изобразява цветовете на провинция Бавария, а не самолетна перка.

Асоциацията със самолетна перка се родила от реклама през 1929 година - 12 години, след като логото било представено за първи път.

"Емблемата по никакъв начин не е свързана със самолетни двигатели или витла. Идеята, че синьо-бялото лого има нещо общо с въздухоплаването се появила след реклама през 1929, изобразяваща витлов самолет", пише New York Times.

Логото на BMW е създадено през 1917 година в знак на почит към Свободната държава Бавария (Freistaat Bayern).

Заблуда или не, в продължение на десетилетия емблемата на баварците е възприемана, като перка на самолет, която реже синьото небе. Всъщност откритието на New York Times е вече известно за повечето автофенове и вероятно няма да промени схващанията за баварското лого.
0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 5 rate down comment
    liotenica ( преди 14 години )
    това лого се е доказало в продължение на по4ти един век- факт. а логото на ферари е пълен 6ит, както и на бентли.мерцедес- ОК, ама ли4но аз предпо4итам бавото
  • #9
    9 rate up comment 10 rate down comment
    N.I.S. ( преди 14 години )
    ХА-ХА-ХА Какво хубаво в дизайна на тази емблема видяхте не знам?!? Традиция и стил има в емблемата на Мерцедес-Бенц. Красота има в емблемите на Астън Мартин, Порше, Ферари и д.р. В емблемата на БМВ няма нито стил, нито красота, а само стерилна санитарна скука и хлад.
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Vapski ( преди 14 години )
    Мале колко разбирачи колко нещо, от дискавъри много могат да научат, пълно е с бакшели и тарикати. Хубав ден!
  • #7
    0 rate up comment 2 rate down comment
    пилев ( преди 14 години )
    http://***.hickerphoto.com/data/media/181/bavarian-flag_9932.jpgот тука идва еии
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    123 ( преди 14 години )
    Така или иначе логото на БМВ е може би най-хубавото като дизайн и най-малко променящо се във времето. Традиция и стил, това е БМВ!
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    :D ( преди 14 години )
    3 месеца?! Аз преди 1-2 години по Discovery гледах за Z4 и там някъв директор го каза това нещо, че не е перка а баварското знаме.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Vassil ( преди 14 години )
    Че те са си баварска компания и в това няма нищо лошо. Да това са цветовете на Бавария, но пък и двигателите на БМВ са започнали развитието си от самолетни. Какво по-хубаво от това :)
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    NANI ( преди 14 години )
    Не съм сектант на тема БМВ,но това го знам доста отдавна :)
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    http://thetrooper.blog.bg/politika/2010/01/09/moite-spomeni-za-ianuarskite-sybitiia-ot-1997-godina-kakvo-s.469473
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 14 години )
    Тази информация я даваха по телевизията преди 3 месеца, но не помня по кой канал. Вярно е, че това е знамето на Бавария. Но това не ми пречи да съм им фен :)