IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Истината за логото на BMW

Самолетната перка е заблуда.

Истината за логото на BMW
Всеки BMW ентусиаст знае, че логото на любимата му марка изобразява перка на самолет на фона на синьото небе. Емблемата се приема като връщане към дните, когато Bayerische Motoren Werke произвежда самолетни двигатели, но всъщност логото на BMW няма нищо общо с тях.

След посещение в музеят на BMW в Мюнхен, изданието New York Times потвърди, че емблемата на BMW изобразява цветовете на провинция Бавария, а не самолетна перка.

Асоциацията със самолетна перка се родила от реклама през 1929 година - 12 години, след като логото било представено за първи път.

"Емблемата по никакъв начин не е свързана със самолетни двигатели или витла. Идеята, че синьо-бялото лого има нещо общо с въздухоплаването се появила след реклама през 1929, изобразяваща витлов самолет", пише New York Times.

Логото на BMW е създадено през 1917 година в знак на почит към Свободната държава Бавария (Freistaat Bayern).

Заблуда или не, в продължение на десетилетия емблемата на баварците е възприемана, като перка на самолет, която реже синьото небе. Всъщност откритието на New York Times е вече известно за повечето автофенове и вероятно няма да промени схващанията за баварското лого.
0 от 500
  • #20
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Разбирач ( преди 12 години )
    .само да кажа че цветовете на бавария са наопаки.....БМВ нарочно са ги обърнали зада не се бъркат с тези на провинцията....логото е създадено през 1917г...то използва части от емблемата на компанията Rapp motorwerke(която е представлявала черен кръг а вътре е имало черен кон).....тоест БМВ е взела кръгът ,а вътре е сложила синьо-бялото които са били цветовете на Бавария....митът за самолетната перка идва някъде в края на 1928-29г ....и се е използвал като реклама
  • #19
    5 rate up comment 3 rate down comment
    BMW до черно крило ( преди 12 години )
    Колко си *** и жалък само ако знаеш
  • #18
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 13 години )
    *** гоуфар:))))
  • #17
    6 rate up comment 16 rate down comment
    черно крило ( преди 14 години )
    най-после на тези комплексарчета който мислят че карат коли да разберат от къде идва логото на прословутите им коли за ИЗБИВАНЕ НА КОМПЛЕКСИ !!!!ДА СЛЯЗАТ НА ЗЕМЯТА И ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕ СА ВЪРХА НА СЛАДОЛЕДА!!!!
  • #16
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    Хакам ви го в човката!!!
  • #15
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    До Бартер де Слива:Браво,пич!Де що има ***,работи като журналист.Няколко пъти си предлагам услугите тук,било за редактор срещу малък хонорар,било само да обясня с думи прости за пълния и непълния член(особено на женската част от колектива:)Не ме щат обаче..
  • #14
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Бартер де Слива ( преди 14 години )
    "След посещение в музеят..." Aудимедия, за пореден път ще ви посъветвам да си намерите друга работа или най-после да научите правилата в българския език. Неграмотни некадърници!
  • #13
    6 rate up comment 1 rate down comment
    !..VoZ..! ( преди 14 години )
    Толкова селящина на едно място рядко може да има...Емблемата не е нищо кой знае какво, тя има една единствена функция и емблемата на BMW, я върши перфектно разпознаваемоста е 100%.И немога да се съгляся, че емблемата на бентли не е красива това е смешно може би не колкото тази на ролс ама се пак красива.
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 14 години )
    Не гледам телевизия от близо 10 години. Просто обядвах и го пуснаха точно в момента и се загледах - все пак темата беше за БМВ :)
  • #11
    6 rate up comment 1 rate down comment
    alfista ( преди 14 години )
    Ти ако прочетеш историята на Алфа Ромео-емблемата,ще се хванеш за главата.Кво е туй тука..