IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

General Motors обяви банкрут

Банкрутът на GM е третият най-голям в историята на САЩ, след фалитите на банковия гигант Lehman Brothers и телекома WorldCom.

General Motors обяви банкрут
Сега GM ще използва полагащата се по закон защита от съда срещу кредиторите и ще се раздели на две, за да се преструктурира. 


Едната част ще бъде така нареченият „стар” GM, в който ще останат всички „лоши”, губещи дейности, включително заводите за производство, които ще бъдат затворени. 

Другата част ще бъде „нов” GM, който ще притежава само „добрите”, печеливши активи и дейности. Това ще бъдат жизнеспособните заводи и марки като Chevrolet и Cadillac. 

С помощта на закона най-вероятно ще бъдат затворени 11 заводи и ще бъдат замразени поне още три други. Банкрутът ще позволи на GM да получи 30.1 милиарда долара държавни заеми. В замяна на това, правителството ще получи 60% от собствеността във фирмата, а правителствата на щата Онтарио (в Канада) и канадското правителство ще получат по 12.5% от собствеността на фирмата. 

Американското правителство ще може да замени досегашните управителни органи със свои, като канадското правителство ще има последната дума за председателя на Борда на директорите. 


Поставената цел е фирмата да работи на печалба при продажбата на 10 милиона автомобили годишно. При предишните разчети GM трябваше да продава по 16 милиона автомобила годишно, за да излезе на печалба. 

GM Europe, който финализира разговорите за закупуване от канадско-австрийската Magna, няма да бъде засегнат от банкрута. 

General Motors Corporation (GM) беше основана през 1908 г., с главна квартира в Детройт, Мичиган. Сега заети в групата по света са четвърт милион души. Групата продава автомобили и има сервизи в над 140 държави. 

GM фалира, поради високи производствени разходи и крах на познатата досега кредитна система, предизвикан от жестоката икономическа криза. Само за миналата година общите загуби на концерна бяха 30 милиарда долара. 

Марките влизащи в GM досега са Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Pontiac, Saab и Saturn. Това беше най-големият производител на автомобил в света цели 77 последователни години до 2007 включително.
0 от 500