IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault представи третото поколение на Scenic в Женева

Основоположникът на сегмента компактни MPV автомобили е пред нас вече в третото си поколение. За втори път във варианти Scenic и Grand Scenic.

Renault представи третото поколение на Scenic в Женева
Късият Scеnic има дължина 4.34 метра, а Grand е прибавил още 22 cm. Първият има обем на багажника 522 литра, вторият 752 литра (без третия ред седалки).  


Новост сред двигателите е турбобензиновият TCe 130, с обем от само 1.4 литра но с мощност  96 kW (130 к.с.). Неговият комбиниран среден разход според производителя е 7.1 литра на 100 км. Новия Scеnic ще се предлага и с атмосферен бензинов двигател с обем 1.6 литра и мощност 81 kW (110 k.с.). Новост за този двигател е, че вече ще може да използва и биоетанол за гориво, а от края на годината ще се появи и фабрична газова (LPG) система с него. 


Най-мощен сред бензиновите двигатели със Scenic ще бъде двулитров, 103 kW (140 k.с.), който ще се предлага и в комбинация с трансмисията CVT.  Дизеловите двигатели ще бъдат познатия dCi с обем 1.5 литра и мощност 85 к.с (само за късия Scénic), 105 и 110 к.с.. Ще се предлага и познатия дизелов вариант с обем 1.9 литра и мощност 130 к.с с филтър за твърдите частици (DPF). Този филтър ще се монтира и при най-силната дизелова версия с обем 2.0 литра с мощност  150 и 160 к.с. 


Интересно е да се знае, че според производителя, смяната на маслото при всички дизелови двигатели на Scenic е определена да става след 30 000 км. Най-луксозната версия  е с TFT дисплей, показващ скоростта на движение, режима на темпомата, сигнализира за незатворени врати, за налягането в гумите, образа от камерите помагащи при паркиране и др. За командване на цялата система служи един бутон разположен между волана и този дисплей. 


Колата се предлага и с навигационната система Carminat Tom Tom с възможност за използване и на SD карта. Има възможност срещу доплащане да се поръча и по-скъпата система Carminat Bluetooth DVD. Естествено присъства и USB конектор, вход за iPod. Аудиосистемата е Arkanys. Климатичната система е двузонова с възможност за работа при три режима -  Soft, Auto и Fast. 


Новият Scеnic ще се произвежда в завода на фирмата в град Douai във Франция. Първите две поколения на Scеnic са на пазара общо от 13 години, като от тях са продадени 3.2 милиона автомобила.
0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MoTkO ( преди 15 години )
    kolate xybava li4i 4e fransetata sa si napisali doma6noto xybav vyn5en vid exteriora iglejda komfortena ako ima6e i edin 2.0 tyrbobenzinov motor 6te6e da e perfektna ama tova si e li4no moe mnenie :)
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    deril ( преди 15 години )
    кои корейци ще минат Рено не разбрах?
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Бе незнам какъв е "правилният" ТИ отговор ама включително и мен познавам доста хора доволни както от Пежо така и от Рено, само консумативи, а колите им са на по 4-5 години вече (взети са нови). То е ясно че си заслепен VW фен ама когато се изказваш крайно, без покритие (само не ми почвай да изреждаш колко френски коли си виждал... "скапани", да не почна да изреждам за немски) Ай със здраве и умната! Когато ние (българите) имаме 2-3 авто производителя да, тогава да спорим кой е по-добър ;), ама когато хората правят милярди и произвеждат автомобили от 130 години, а ние ги псуваме....
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    FF ( преди 15 години )
    Напоследък има доста статии за Renault и обичайния коментар за емблемата определено ми липсва.:)
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Кога франсетата са правили качествени автомобили ? Правилния отговор е никога. Скоро време корейците ще произвеждат по-качествена продукция от тях. Със сигурност знам че Рено и Пежо внасят в БГ-то коли 2-ро качество,свиркаджии скапани !!
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Nemo ( преди 15 години )
    По-вълнуваща от Опел Зафира да .... ама друг път! Все пак я сравнявате със поколение на Зафира пуснато в продажба преди поне 3-4 години. Според мен е определено скучна поне на външен вид. За качествата не коментирам по снимка. Нека да се появят и конкурентите и пак тогава да видим. Политиката на Рено по отношение на цените е меко казано неадекватна, така че изходът от спора не е известен. Не отписвайте и новата Тойота Версо.Предполагам ще има въпроси от сорта какво карам след като давам мнение по статията.Автомобилът ми е Опел Зафира 2008 1,7CDTI версия Cosmo и лично аз съм предоволен.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    petar ( преди 15 години )
    определено е по вълнуваща от зафира...за турана да не говорим въобще