IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-безопасните и най-опасни автомобили в САЩ

Американците определено обичат статистики. Не е учудващо, че когато купуват автомобил, различни статистики играят роля при техния избор

Най-безопасните и най-опасни автомобили в САЩ
Сега в американските медии се появи и статистика на смъртните случаи на водачи на 1 милион регистрационни години на даден модел в САЩ. Колкото и условна да е една такава статистика, най-малкото тя е интересна, дори когато част от споменатите модели за нас са практически непознати. 

Изчисленията са направени на базата на статистиката на американския Застрахователен институт по пътна безопасност (Insurance Institute for Highway Safety). Тя показва доста голяма разлика при смъртните случаи на водачите, регистрирани при различните модели автомобили. 

Най-новият доклад засяга автомобилите продадени през календарните години 2002 до 2005. Средно са регистрирани 79 смъртни случаи на 1 милион регистрационни години на модела. Това е с около 30% по-ниско от показаното преди 10 години. 

Изчисляването на подобен рейтинг най-общо става, като случаите на смърт на водачите на автомобили от даден модел се дели на броя на регистрационните години на модела. Ако например има хиляда автомобила от даден модел, всеки регистриран от 12 месеца, общо имаме 1000 регистрационни години на модела. 

При подобна статистика обаче не се взима предвид субективния фактор, (състояние на водача, състояние на пътя и т.н.), който може да повлияе на резултата.
И така, кои са моделите при които има най-малко смъртни случаи на водачи при катастрофи в САЩ?
 
*рейтинг - Брой смъртни случаи на водачи след катастрофа на  даден модел автомобил, на 1 млн. регистрационни години на модела
Ето и моделите с най-висока смъртност на водачите при катастрофи: 
0 от 500