IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Франция подпомага автомобилните си производители

Френското правителство прие решение за финансова помощ за местните производители на автомобили групата PSA Peugeot Citroen и Renault.

И Франция подпомага автомобилните си производители
Помощта се изразява в нисколихвени кредити в размер около 7 милиарда евро, съобщава изданието Automotive News. Заемите се отпускат при условие, че производителите няма да съкращават персонал и ще продължат производството във всички свои френски заводи. 


Представители на групата PSA Peugeot Citroen заявиха, че имат намерение да използват заем от около три милиарда евро. Парите ще отидат главно за развойна дейност на нови икономични и екологични автомобили, както и за продължаване на дейността по създаването на хибридни модели и електромобили. Освен това, PSA обеща да запази заетостта на досегашното равнище и да започне производството на поне един нов модел във всеки от петте завода на групата във Франция. 

Renault също така ще получи три милиарда евро, които ще насочи „за преодоляване на последиците от кризата и за финансиране на стратегически проекти във Франция. Това ще бъдат главно нови модели електромобили и хибриди, с нисък разход на гориво и свръх ниски вредни емисии”. 

От Renault заявяват, че в близко време ще пуснат свой електромобил, а до 2012 г. ще започне серийното производство на пет нови модела и на един нов двигател. 

До края на 2009 г. PSA и Renault ще могат да получат още около 1 милиард евро за да подпомогнат своите финансови подразделения. За получаване на държавните нисколихвени кредити, PSA и Renault се съгласиха да удвоят приноса си за държавните фондове предназначени за помощ на фирмите доставчици. Двете фирми обещават също и да пренасочат бъдещи печалби в нов „паричен резервен фонд”, като временно няма да плащат дивиденти на акционерите си и бонуси на мениджърите си. 

Франция е поредната страна приела стъпки за спасяване на своите автомобилни производители. Досега САЩ са предоставили помощи и заеми за своите фирми в размер на 17.4 милиарда долара, Германия е предоставила на автомобилните си фирми 1.5 милиарда евро, а Великобритания 2.3 милиарда паунда.
0 от 500