IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Семейство Пининфарина излиза от управлението на Pininfarina

Pininfarina, легендарната дизайнерска фирма производител на каросерии за редица модели на световни производители е поредната жертва на световната криза.

Семейство Пининфарина излиза от управлението на Pininfarina
От фирмата основана през 1930 г. съобщиха, че няма да договарят нови производства след изтичането на сегашните договори през 2011 г. Фирмата е с огромни дългове и кредиторите заставиха семейство Пининфарина да продадат своя мажоритарен дял от акции. 

Новата управа на Pininfarina заявява, че ще съсредоточи усилията си в областта на производството на електромобили. Според британският Times, банков консорциум е преструктурирал дълговете на фирмата в размер от около 840 милиона долара. Така засега банкрута на фирмата се отлага. Това обаче важи само в случай, че семейството се откаже от своите 50.6% от акциите. 

През 2008 г. капиталовата стойност на Pininfarina падна на борсата с две трети. Според най-новите информации потенциален купувач на този дял е френската фирма Vincent Bollorе. Сега двете фирми имат съвместно предприятие за производството на електромобила ВО. 


Колата ще бъде показана през следващата година, а на пазара ще бъде през 2011. Друг възможен купувач е индийската фирма на Ratan Tata. Tata Group има амбиции да се настани трайно на пазара на електромобили в Европа и закупуването на Pininfarina e добра възможност тези амбиции да се реализират. На семейство Pininfarina ще останат едва около 4.5% от акциите на фирмата. 


Сега в Pininfarina произвеждат каросериите за Alfa Romeo Spider и Brera, както и купето на кабриолета Ford Focus

Проблемите на фирмата започнаха още в средата на миналата година със спад на продажбите. Силен удар за компанията беше загубата на внука на основателя, 51 годишния изпълнителен директор на Pininfarina, Andrea Pininfarina, който загина при катастрофа през август. Той беше заместен от по-младият си брат, но тогава започна и световната икономическа и финансова криза, която наложи всички последвали промени в Pininfarina.  
0 от 500