IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Правителството спасява GM и Chrysler със 17.4 милиарда

Американското правителство се съгласи да предостави помощ в размер на 17.4 милиарда долара на закъсалите автомобилни гиганти General Motors и Chrysler.

Правителството спасява GM и Chrysler със 17.4 милиарда
Решението беше обявено лично от президентът Джордж Буш. Парите ще бъдат отпуснати от контролирания от Белия дом фонд, наречен Troubled Asset Relief Program. Това е голям фонд, който беше създаден за да спасява проблемни американски банки. 


General Motors и Chrysler ще получат първоначална помощ от 13.4 милиарда долара, а допълнителни 4 милиарда ще им бъдат предоставени през февруари 2009 г. 

Очаква се това да спаси двата автомобилни гиганта поне до средата на идната година. 

Президентът Буш обяви, че тази стъпка се предприема за да бъде запазена цялата американска автомобилна индустрия, „защото ако позволим тя да пропадне, това ще бъде безотговорна стъпка”, заяви Буш. 

Според условията на администрацията, автомобилните фирми трябва да покажат нова жизненост чрез нова стратегия, която да влезе в действие до март 2009 г. В противен случай заемите ще бъдат спрени. 

Белият дом беше принуден да приложи тази спасителна операция за автомобилната индустрия, след като Сената (горната камера на Конгреса) не одобри отпускането на федерални заеми на фирмите от Детройт. 

Единствен Ford от трите големи американски автомобилни фирми няма да получи правителствени пари, като от групата заявяват, че засега ще могат да се оправят сами, ако ситуацията на пазарите не се влоши още повече.
0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Д Добрев ( преди 15 години )
    Абе, хора неразбрахте ли, че в Америка е най-големият комунизъм. Фашива заетост, масово производство в свиващ се пазар, полицайщина...А ние от един Кремиковци се оплакваме!
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    s ( преди 15 години )
    Плащат данъци и те се наливат в нациналните им автогиганти а пък те'американците' си купуват Тойоти??????????от много години.Просто казано-това си води до фалит.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Малеее *** Американци... Крайслер в момента имат дълг от 68 милярда а те още им дават. Кой знае какви рушвети ще получи Американското правителство ,за да им даде 17 милярда сигурно половината!!! Самия факт ,че миналата седмица се разбра ,че шефовете на Крайслер прибирали огромни комисионнии и премии в 6 цифрени числа а иначе нямали пари !! То е ясно къде ще потънат тия 17 милярда .. при останалите 68 милярда. Само ,че това са изгубени за Американците пари и това всеки Американец го знае.