IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Г. Ангелов: Бензинът не поевтинява, защото 60% от него са данъци и акцизи

България е с най-високото данъчно облагане върху бензина.

Г. Ангелов: Бензинът не поевтинява, защото 60% от него са данъци и акцизи
Делът на налозите в цената е 60,5%, спрямо 55% в Литва, 51,9% в Кипър и 51,2% в Румъния, заявява в блога си старши икономистът на Институт Отворено общество Георги Ангелов.

От цената 0,81 евро за литър 0,49 евро е данъчното облагане, а останалите 0,32 евро се формират от петрола и преработката, тоест производствената цена на бензина е приблизително 64 стотинки на литър. Според Ангелов данъчното облагане се увеличава най-вече чрез увеличаване на акцизите върху горивата, като това е едно от обясненията за цената на горивата.

Ако данъчното облагане върху бензина се повиши още малко, петролът няма да има никакво влияние върху неговата цена. Дали това е добре или зле е друг въпрос, обобщава Георги Ангелов.

В сряда Лукойл обяви, че понижава цената на бензина с 1,1% и дизела с 3,05%.

Източник: Investor.bg
0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    anonimen ( преди 15 години )
    s ovchedushen narod ne se postiga nishto
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    anonimen ( преди 15 години )
    vsichki sme vyzmuteni i nikoj nishto nepravi
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    интернет ни дава възможност да се уговорим и да се съберем някъде като полицаите,а не само да джавкаме по форумите
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    вълчан ( преди 15 години )
    И 80% данъци да станат, пак само по масите и форумите ще се пеним и всеки ще си кюта. Гледайте гърците как за най-малката издънка се дигат до последния човек! Пък нашият народ гледа тъпо докато хрантутниците му се гаврят нагло с него.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    alfonso ( преди 15 години )
    60% danyci vyrhu goriva, dds vyrhu metalite i otpadycite, vinetki, gluposti, kvo li ne, vie da vijdate opraveni pyti6ta, ne6to novo i neobhodimo?? ot 13 miliarda evropomo6ti, 2 otivat za novi sgradi na parlamenta li kvo be6e,ne si spomnqm, vsi4ki si prehvyrlqt vinata, a vsi4ki upravlqva6ti sa vinovni malko ili mnogo, 6e pla6tame vinetki za pyti6ta, koito bukvalno 4upqt kolite ni
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Не е проблемът във високата цена на акцизите и таксите, проблемът е че за тези милярди, които даваме получаваме едно голямо НИЩО, огромни дупки по пътищата, никакви магистрали, задръствания във всеки над средно голям град т.х.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    ето ви точното инфо за бензина А-95Н излиза от завода на цена от 57ст. за литър, плюс Акциз от 69ст. ,плюс ДДС 25ст. и се получава цена от 1,51лв. за литър и това е без търговската отстъпка ,която ползват търговците а тя е по принцип между 4 и 5 ст. за литър!тоест цената идва на около 1,46лв. Но на бензиностанциите е 1,67лв. над 20 ст. печелят бензиностанциите на литър! При А-98Н положението е още по-зле Цената на Лук-ойл е 65ст. за литър ,плюс Акциз от 69ст. ,плюс ДДС 27ст. и цената излиза на 1,61лв. като махнем отстъпката ще дойде на около 1,56лв. но цената в бензиностанциите е 1,83лв тука печалбата на търговците е близо 30 ст. на литър! Виновни са както държавата с огромния акциз ,така и търговците с гигантските надценки. В крайна сметка се получава следната равносметка Лук-ОЙЛ производителя прибира от литър А-98 едва 65ст. А 1,18лв. прибират държавата и търговеца!!
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    delgogo ( преди 15 години )
    Нали трябва да си строят палатите в Бояна и Драгалевци, ако знаеш какви къщи имат само, може да се каже че работата ми е свързана с това да правя строителни измервания по новите строежи. И със сигурност зная че палати за над милион не могат да се вдигнат с една мизерна заплата , за която аз и ти работиме друже. Тези хора крадът като разпрани. 90 % от черните коли в София са с крадени пари. Заши никой не се замисли тези милиони от къде идват за да си купуват по 5 коли и къши с басейни. А ние мизерстваме на квартири и се блъскаме в градския. СМОТАНЯЦИИИИИИ ВСИЧКИТЕ В ПАРЛАМЕНТА СА *** КРАДЦИ
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Батко ( преди 15 години )
    Тя нашата държава освен да ни мачка и да ни прави да сме се едно в Сървайвар друго не сме видели! Може ли да плащаме горива с такива данъци и на такива цени при положения, че сме доказано най-бедната държава в Европейския съюз! Как може човек с 200 евро заплата да плаща 1 евро за литър гориво, а от тези пари 60 процента да са данъци и държавата да печели на гърба на потребителя и да храни онези хрантутници в парламента наглите дето си гласуваха коледни премии по 1500 лева на човек! За тези пари някои хорат работят даже и 5 месеца! Ах колко несправедливости има!