IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конструират електрически пътища

Група израелски учени работят върху създаването на пътища, генериращи енергия.

Конструират електрически пътища
Както вече писахме, Израел е на път да се превърне в първата държава, въвела електрическите автомобили масово.
Въпреки разработените модерни технологии в тази област, зареждането на електромобилите все още е под въпрос. 
Станциите за зареждане на електрически автомобили в страната не са малко, но презареждането на батериите отнема часове. За да бъде шофирането на електрически автомобил максимално комфортно, група учени разработват асфалтов път, който генерира енергия. 



Новаторската разработка на израелските учени, представлява асфалтов път, в който са имплантирани миниатюрни пиезоелектрически кристали, при преминаването през които се произвежда енергия. 

Според експертите в областта, един километър от генериращия енергия път ще бъде достатъчен за зареждането на осем електомобила.

Изследване показва, че ако всички магистрали във Великобритания се оборудват с новата технология, то произведената енергия ще бъде достатъчна за зареждането на едва 34 500 електрически возила.

Разработката на технологията, все още не е в напреднал етап, но следващия месец екипът учени ще подложи на реален тест електрическия път и според запознати, ако той се окаже достатъчно ефективен, масовото въвеждане на електричеството в транспорта може да бъде факт до броени години.
0 от 500