IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Започва серийното производство на Fisker Karma

Fisker съобщи, че предстои серийното производство на спортния хибрид Karma.

Започва серийното производство на Fisker Karma
Серийната версия на Fisker Karma ще бъде показана на автомобилния салон в Детройт през януари. Съобщението беше направено лично от собственикa на фирмата Хенрик Фискер (Henrik Fisker). Той добави, че автомобилът вече е разпродаден до средата на 2010 г. при цена от 87 900 долара. Първите доставки ще започнат от ноември 2009 г. 


Fisker Karma е с хибридна система наречена Q-Drive. Тя се състои от бензинов турбодвигател с обем 2.0 литра, който ще зарежда литиево-йонните батерии и два електромотора. Комбинираната мощност на двата електромотора е 408 к.с, като само с електромоторите след едно зареждане ще може да се изминават 80 км. 


Фирмата обещава външния вид на концепцията Karma да се запази почти непроменен и при серийната версия. Купето с четири места е произведено изцяло от алуминий. Колата обаче е доста тежка (2109 кг) заради хибридната система и акумулаторите. Въпреки това, Karma има изключителни динамични качества, макар при използването им да се скъсява живота на батерията. 


Изразената динамика се проявява при режим на управление Sport. Колата може да ускори от място до 100 км/час за 5.8 секунди и да постигне максимална скорост от 200 км/час. 

Освен Sport има и режим Stealth, при който системата Q-Drive работи в оптимален режим. Максималната скорост е ограничена до 150 км/час и ускорението е по-слабо. 


Автомобилът ще се произвежда от фирмата Valmet Automotive, която прави и Boxster и Cayman за Porsche. От Fisker се надяват да продават по около 15 000 автомобила годишно. 

Колата ще има и европейска версия, като нейните цени и технически данни ще бъдат съобщени при представянето й през март на автомобилния салон в Женева.
0 от 500