IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Парламентът на Германия връща правата на Долна Саксония във VW

Днес горната камара на немския парламент одобри промените в така наречения „Закон Volkswagen”.

Парламентът на Германия връща правата на Долна Саксония във VW
Поправките връщат предишната власт на правителството на Долна Саксония, което притежава20% от акциите на групата и с тях има право да блокира всяко решение на акционерите, засягащо съдбата на VW. 

През миналата година Европейският съд отмени оригиналния „Закон Volkswagen” съдържащ аналогични клаузи за правата на провинциалното правителство. Според агенция Асошиейтид прес, именно по въпроса за правата на правителството в Долна Саксония с техните 20% от акциите на Volkswagen, са възникнали разногласия и в Европейската Комисия (ЕК). 

Вчера от ЕК са поискали от правителството на Германия в близките два месеца да преразгледат закона и да го приведат в съответствие с решенията на Европейския съд. Ако това не стане, правителството на Германия ще бъде дадено на съд, този път от ЕК. 


Канцлерът на Германия Ангела Меркел твърди, че промените в „Закона Фолксваген” отговарят на всички изисквания на Европейския съюз. 

Приетият днес закон може да попречи на Porsche да получи пълен контрол над VW. През идната година от Porsche възнамеряват да увеличат своя дял във Volkswagen до 75 % и да узаконят своя контрол над концерна. 

От Porsche се опитваха по съдебен път да попречат на приемането на новия закон, но вчера окръжният съд в Хановер отказа искането на Porsche да се анулира положението нa устава на VW, според което Долна Саксония има право на вето при съществени решения за групата. 

Искането на Porsche беше да се разреши блокиращ глас само на акционерите владеещи над 25% от акциите.
0 от 500