fallback

Световната криза удари и Японският пазар

Проблемите в сектора на автомобилостроенето се задълбочават. Трудностите са причинени от глобалната кредитна криза, в резултат на която продажбите на нови автомобили спадат драстично.

Новите сигнали за нестабилност идват от Toyota Motor, които са най-големият производител на автомобили в Япония.Днес компанията съобщи, че ще освободи 3 хил. свои служители. Това представлява 50 на сто от временно заетия персонал на дружеството в Япония.По-рано този месец Toyota публикува прогнози за спад на нетната печалба за годината с 68 на сто, което е най-голямото понижение за последните 18 години. Акциите на компанията пък са се обезценили с близо 50 на сто тази година, което е най-лошото им представяне поне от 1975 година насам.Вчера от Mazda Motor Corp. и Isuzu Motors Ltd. съобщиха, че от двете компании ще бъдат съкратени 2 700 служители.Една от особеностите на японския пазар на труда е това, че компаниите се съсредоточават върху сключване на трудови договори, които позволяват лесно прекратяване. Причината за това е продължилата 15 години криза в страната след спукването на ипотечния балон през 1990 година.Временно заетите и трудещите се на почасова работа представляват цели 33 на сто от работната сила в страната, а през 1991 година този процент е бил 20, става ясно от данни на министерството на труда.Източник investor.bg
Тагове:
fallback
  • #2
    Bandit ( преди 15 години )
    По - *** коментар не бях чел отдавна!!!
  • #1
    Анонимен ( преди 15 години )
    Ще отцелеят само иновативните марки.. А шумата ще я отнесе течението.. Нали знаете защо съществуват финансовите кризи? Защото когато пазара е претъпкан и трябва да се поразчисти *** идват кризите. А хората избират качеството така ,че както всеки търговец знае пазара се е самопочиства. GM искали 25 милярда помощ от държавата но САЩ ги отряза , Тойота е следващия пътник. Не може да си се пръснал на сто места и да бълваш милиони модели и да очакваш качество. Затова и най-добррите вина са в Семейните фирми а големите заводи бълват евтиния за шир-потреба нещо което правиха и от Тойота и GM със хилядите си модели..
fallback
Последни