IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нещо като балон, нещо като кола, нещо като нищо на света

Син балон на колела, който изглежда като автомобил.

Нещо като балон, нещо като кола, нещо като нищо на света
Такива са били първите ни рисунки на лек автомобил в детската градина. Автомобилът на Вълчо и Лиса. Но стига спомени, няма грешка, това ще се произвежда серийно в Китай от идната година. 


И още нещо, този автомобил е с високи технологии, и ще се движи от електроенергия. Запознайте се – Chika. Китайската фирма China Automobile участва с Chika на автомобилния салон в Париж. Позната ли ви е? Ами да, това са тези дето изкопираха предната генерация на BMW X5. То бяха съдебни дела и обжалвания, но накрая техния Х5 не може да се продава в Европа. 

Хората си взеха бележка и сега докараха тук „синия електрически балон” на Вълчо и Лиса. Така им се пада на европейците, като не искат евтин клонинг на Х5. 


За съжаление не можем да видим какво има вътре в Chika, защото стъклата й са матови. Може и да е за добро. За сметка на това логото на колата е супер интересно - ухилен китаец. Не е известно на какво се хили, на бъдещите купувачи или на производителите. 


Вратите разположени в средата на балона погледнати в профил са толкова криви, че е чудно как са ги затворили. Може и затова да не ги отварят. Отварят ни да видим багажника обаче. Вътре има стружки от материала от който е направен скрития интериор. 

Казват, че в салона могат да седнат двама души един до друг. Може и така да е. Педалите обаче са поместени в средата и може да ги натискат вероятно и двамата. Да говорим за безопасност на пътниците е безпредметно. От прореза за педалите може да се види пътя. 


Колата е дълга 2650 мм, висока е толкова, колкото е и широка – 1540 мм. Разстоянието между осите е 1710 мм. Теглото на Chika е 780 кг. 

Колата ще се движи (а дали?) от електромотор с мощност 4 kW!? За сметка на това скоростната кутия е автоматична. С едно зареждане може да измине 150 км. Максималната скорост е 50 км/час. Пълно зареждане на акумулатора се постига за 8 часа. 

Колата ще бъде на пазара в Китай от края на 2009 г. Да им е честита!
0 от 500