IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Краш-тест на ADAC противопостави Fiat 500 на Audi Q7 (Видео)

Немският Автомобилен клуб ADAC направи експериментален краш-тест, като противопостави голям SUV модел на мини автомобил.

Краш-тест на ADAC противопостави Fiat 500 на Audi Q7 (Видео)
Двата участници в теста са Audi Q7 и Fiat 500, които се блъскат фронтално при 56 км/час. Резултатът от теста не е изненадващ, но е доста тревожен, поне за „пътниците” във фиата и потвърждава старата максима, че за безопасността в автомобила, размерът има значение. 


Конкретно резултатите от теста показват, че водачът на Fiat 500 е много уязвим. Въздушната възглавница пред него може да изтласка главата му към предната странична колонка и предоставя възможност на тялото да стигне до контакт с волана. Според теста на ADAC, въздушната възглавница се е спукала скоро след отварянето си. 

Самата катастрофа в крайна сметка би предизвикала контузии в областта на врата и гръдния кош, застрашаващи живота на шофьора. Дори пътниците на задната седалка не са запазени от тежки контузии, въпреки че тестът е бил с челен удар. 

Като контраст на евентуалните поражения при Fiat 500, пораженията при Q7 са значително по-малки. Евентуалният риск от нараняване за пасажерите в Q7 е доста по-нисък, а ако има контузии те не заплашват живота на пътниците. 

ADAC заключава, че тежките поражения при Fiat 500 се дължат на голямата маса на Q7 и на предницата на малкия автомобил, която не е способна да разпръсне енергията получена от челния удар и я абсорбира изцяло. 

Тестът показва, че оценките за безопасност на отделните модели не позволяват да се прави сравнение между различните класове автомобили. Fiat 500, например е получил максималните пет звездички от теста на EuroNCAP, докато Q7 е успял да спечели само четири.Виж видеото
0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    bu6men ( преди 16 години )
    това според мен е да блъснеме некой TIR в Q7,и да видиме какво става...(даже да е празен TIR,за натоварен не ми се мисли...)
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Нормално е да сблъскват различни коли. Едва ли при катастрофа фиатчето ще търси да целне Мини примерно. Така че безопасността би трябвало да е еднаква, независимо в каква кола или джип (или пък, да речем, танк) се ударя. В този смисъл теста си е съвсем нормален и правилен. И показателен.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    ЖОРО ( преди 16 години )
    НЕМСКИТЕ ИНЖЕНЕРИ СА НАПРАВИЛИ "ФУНДАМЕНТАЛНО НАУЧНО ОТКРИТИЕ" КАТО СА СБЛЪСКАЛИ ДВЕ ТЕЛА С РАЗЛИЧНИ МАСИ
  • #9
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    500 има повече звезди от Q7 значи би трябвало да е по-сигурен автомбил при удар между двете...
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    това изследване е напълно нормално. звездите за безопасност са смешна картинка - правят се срещу стена, а там по-леката кола има някой предимства, доколкото в реални услоия ситуацията се обръща.единственото което може да се каже за теста е че са намесили фиатчето.. но както някой под мен спомена - тази кола е получила най-много звезди в класа си! нормално е да я използват, за да си докажат тезата.
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    badi ( преди 16 години )
    spored men fiat4eto 6te6e da se predstavi mn dobre daje 6te6e da sma4ka audito ako izpolzvaha za napravata na karoseriqta metal ot pretopeni moskvi4i
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Bai Ui ( преди 16 години )
    За скания незнам, но преди да давам мнения бих изчакал А1 да видя как ще се справи....Междудругото гледали ли сте краштеста на мини срещу бетонна стена с 170 км/ч? показателен е има го в утуб
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    az ( преди 16 години )
    И още нещо Фиат 500 е взел 5 звезди на краш теста на NCAP с най-висок брой точки от всички автомобили с този размер досега.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Ето краш теста: http://***.youtube.com/watch?v=MfbU1iQJwCgА ето и краш теста обикновения http://***.youtube.com/watch?v=YAMM9K1iHk4
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    2 ( преди 16 години )
    -Германците пак завидяха на успеха на италнкия мини автомобил ,и веднага направиха тест от който резултатът е предварително ясен.-Мислите ли ,че ако това вместо 500 на ФИАТ бе Мини Купър щеше да има разлика в резултатът?-Или ако КУ-7 бе се срещнал челно с някой Камиьон на Скания щеше да има оцелели в Ауди-то.?