IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Краш-тест на ADAC противопостави Fiat 500 на Audi Q7 (Видео)

Немският Автомобилен клуб ADAC направи експериментален краш-тест, като противопостави голям SUV модел на мини автомобил.

Краш-тест на ADAC противопостави Fiat 500 на Audi Q7 (Видео)
Двата участници в теста са Audi Q7 и Fiat 500, които се блъскат фронтално при 56 км/час. Резултатът от теста не е изненадващ, но е доста тревожен, поне за „пътниците” във фиата и потвърждава старата максима, че за безопасността в автомобила, размерът има значение. 


Конкретно резултатите от теста показват, че водачът на Fiat 500 е много уязвим. Въздушната възглавница пред него може да изтласка главата му към предната странична колонка и предоставя възможност на тялото да стигне до контакт с волана. Според теста на ADAC, въздушната възглавница се е спукала скоро след отварянето си. 

Самата катастрофа в крайна сметка би предизвикала контузии в областта на врата и гръдния кош, застрашаващи живота на шофьора. Дори пътниците на задната седалка не са запазени от тежки контузии, въпреки че тестът е бил с челен удар. 

Като контраст на евентуалните поражения при Fiat 500, пораженията при Q7 са значително по-малки. Евентуалният риск от нараняване за пасажерите в Q7 е доста по-нисък, а ако има контузии те не заплашват живота на пътниците. 

ADAC заключава, че тежките поражения при Fiat 500 се дължат на голямата маса на Q7 и на предницата на малкия автомобил, която не е способна да разпръсне енергията получена от челния удар и я абсорбира изцяло. 

Тестът показва, че оценките за безопасност на отделните модели не позволяват да се прави сравнение между различните класове автомобили. Fiat 500, например е получил максималните пет звездички от теста на EuroNCAP, докато Q7 е успял да спечели само четири.Виж видеото
0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    2 ( преди 16 години )
    -Германците пак завидяха на успеха на италнкия мини автомобил ,и веднага направиха тест от който резултатът е предварително ясен.-Мислите ли ,че ако това вместо 500 на ФИАТ бе Мини Купър щеше да има разлика в резултатът?-Или ако КУ-7 бе се срещнал челно с някой Камиьон на Скания щеше да има оцелели в Ауди-то.?
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 16 години )
    То от тази кибритена кутийка какво да се очаква ..