IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat и BMW ще създават общи платформи и двигатели

Fiat и BMW възнамеряват в близко време да пристъпят към съвместна разработка на нови платформи и нови двигатели.

Fiat и BMW ще създават общи платформи и двигатели
Това ще бъдат части за бъдещи компактни модели на двете фирми, като двигателите ще са и дизелови и бензинови. 


Преговорите между двете фирми за съвместните разработки са завършили с успех, съобщава Automotive News Europe. 

Очаква се първата съвместната платформа на двете фирми да намери приложение при новите поколения на Mini и Fiat Grande Punto. 

В по-далечен план новата платформа най-вероятно ще бъде използвана и от новата Серия-1 на BMW както и от някои нови модели на Alfa Romeo. 

Шефът на групата Fiat Серджо Марчионе (Sergio Marchionne) потвърди, че е постигнато споразумение за съвместна дейност с BMW, като заяви, че „сътрудничеството с БМВ ще се превърне в крайъгълен камък в новата стратегия на Fiat”. 

Един от шефовете на BMW Фридрих Айхинер (Friedrich Eichiner) обяви, че „съвместните разработки с Fiat Group ще засегнат компоненти и системи за бъдещи модели на Mini и Alfa Romeo”. 


Освен с Fiat, Баварската фирма по-рано водеше преговори за съвместна работа и с Daimler AG. През март обаче преговорите се провалиха, поради финансови различия между двете фирми. Досега от BMW са имали сътрудничество само с френската група PSA Peugeot Citroen, при което бяха създадени общи двигатели. 

Fiat е по-отворен за сътрудничество, като групата е работила или работи по различни проекти с PSA, Suzuki, индийската Tata и Ford. Преди време италианците имаха много тесни връзки и с GM.
0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Иванеее пак си слушал детцки приказки. Най добрия и здрав мотор са Моторите TFSI и то за среден клас автомобили.. Ако качим класа и влезем при марки като Порше,Ламборджини,Бугати,Ферари и т.н. ще откриеш ,че двигателя на БМВ е доста далеч от двигателите на изцяло спортните марки Но кой да чете. Отвори някой път Ауто-билд и чети. А не ,че БМВ са с лоши двигатели напротив! Конкуренцията е много жестока и когато кажем за един мотор ,че е най-добър не разбирай че разликата е огромна. Мисля ,че общо взето Германските марки и някои Японски са най-добри в двигателите.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Jo ( преди 16 години )
    E ot tova po nadolu nqma na kade, URA za bmw... hahahahahahahhahaaahahahhahahaha
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    41 ( преди 16 години )
    НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ !!!!! Само не с фиат бе..... :(((((
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 16 години )
    Баварците правят най-добрите двигатели - безпорен факт. Сега и ще поспестят неколко евра от сътрудничеството им с топ-производителя на малки двигатели. Малко е несериозно да се каже че Фиат имаше малко сътрудничество с GM - ПунтоКорса, КромаСигнум са еднакви. Както и 3.2V6 е американски подарък за Алфата(и Ланча). Да се надяваме да излезнат добри и икономични двигатели(с подчертан спортен елемент) от това сътрудничество.