IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прокурорите повдигнаха обвинения на Гон

Топ-мениджърът е укрил доходи в размер на 44 млн. долара

Прокурорите повдигнаха обвинения на Гон

Японската прокуратура повдигна официално обвинения на бившия шеф на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi - Карлос Гон. Това съощава агенция Kyodo, която се позовава на свой източник в в правоохранителните органи.

Прокурорите повдигнаха обвинения на Гон

Според информацията, 64-годишният топ-мениджър е обвинен в укриване на доходи в размер на 44 млн. щатски долара. Прокуратурата смята, че в продължение на 5 години Гон е обявявал пред даъчните власти само половината от сумите, които е получавал. При това необявените доходи е трябвало да бъде изплатени на Гон след напускането на компанията, което е в нарушение на законите в Япония.

Самият Гон остава в ареста. Там е и бившият член на Съвета на директорите на Nissan – Грег Кели, срещу когото са повдигнати подобни обвинения. Двамата отказват да се признаят за виновни за финансови машинации, като пред следователите са заявили, че не са нарушили законите по никакъв начин.

Гон и Кели бяха арестувани на 19 ноември в Токио, след като прокуратурата получи анонимен сигнал от служител на Nissan. Според последните информации, причината за това е борба за власт в самия концерн. Гон е имал намерение да отстрани Хирото Саикава като изпълнителен директор на Nissan, но е бил изпреварен.

След ареста топ-мениджърът беше отстранен от ръководството на компанията, както и от поста „председател на борда на директорите” на Mitsubishi, където мястото му зае Осаму Масоку. Така Гон запазва единствено ръководните си позиции в Renault, като там му е назначен временен заместник – Тиери Болоре, който на практика ръководи и целия концерн.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Нисан въвлякоха Токийската проглокатура във вътрешните си боричкания в Алианса, но това може да се обърне срещу тях. Според информацията, проглокатурата се кани да повдигне обвинения и на г-н Хирото Саикава, както и на компанията Нисан. Интересно как ли ще се развият събитията ако това се случи. Нали не си представяте че всичко в което обвиняват г-н Гон се е случило без подписа на г-н Саикава ...
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Афтокомедята... ( преди 5 години )
    пак приши български нрави на японската проКУРатура! Смях, ама тъжен ...
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Е ко толкова!? Изпрал е с перачницата рено поне 44млрд за жабария!Само дето не е разбрал, че в Япония жабарски номера не минават.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Наследникът на най-младият партизанин БАНЕВ открадна 1 000 000 000, пък никой не му прави нищо?Сега малко ще се прикрият нещата, 3-4 годинки и после...хайде на Ривиерата при паричките!
  • #1
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Цар Навуходоносор ( преди 5 години )
    А бе, да видим дали Европа - Франция ще мълчи. Тея японците нещо се взеха много насериозно, атакуват Гон, атакуват Huawei и ZTE - Китай, докъде ще стигнат?