IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford Fiesta вече и в рали-версия с 200 коня

Новият автомобил за група Junior WRC и клас R2 ще се сглобява в Полша и ще струва към 70 000 евро

Ford Fiesta вече и в рали-версия с 200 коня

Британската компания M-Sport представи новата версия на Ford Fiesta R2 за сезон 2019 година, като премиерата се състоя в полската база на тима в Краков. От M-Sport обясниха, че колата е с напълно нов дизайн и на практика единственото, което тя споделя със своя предшественик е 999-кубиковия турбо мотор, с който този сезон Емил Бергквист спечели титлата в група Junior на световния рали шампионат (WRC).

M-Sport предлага 1-литрова рали Fiesta с 200 коня

Мощността на двигателя е повишена от 170 на 200 конски сили. Максималният въртящ момент също е увеличен – от 250 на 290 Nm. За избягването на турбодупката се грижи антилаг система с три програми за работа, а от екипа на Малкълм Уилсън гарантират, че основният проблем на 1-литровият мотор – недостатъчната надеждност, вече е отстранен.

За новата кола са разработени нова 5-степенна секвенциална кутия от Sadev, както и ново окачване, част от което са регулируемите амортисьори Reiger и пружините Eibach. Тук също са взети под внимание оплакванията на пилотите, карали предишната версия на колата – те не бяха доволни от ограничените възможности за настройването на окачването. Сега предното окачване се регулира по три показателя, а задното – по два.

M-Sport предлага 1-литрова рали Fiesta с 200 коня

„При разработването на новата Fiesta R2 ние използвахме опита и информацията от колегите в базата в Кумбрия, където се прави шампионската Fiesta WRC – обясни Мачей Вода, член на борда на директорите на M-Sport Полша. – Но основната философия на Fiesta R2 не се променя, това колата, която дава шанс на бъдещите рали звезди да покажат какво могат в началото на кариерата си.”

Новата Fiesta R2 ще дебютира в рали „Швеция” (14-17 февруари), а досега екипът на M-Sport е тествал колата на различни отсечки в четири държави.

R2 е класът събрал най-много рали коли по новите технически правила на ФИА, като досега в него преобладаваха коли с 1,6-литрови атмосферни мотори, но по новите регулации хомологация ще получават само коли с турбо мотори с обем от 927 до 1067 кубически сантиметра.

M-Sport предлага 1-литрова рали Fiesta с 200 коня

Рали автомобилите ще се сглобяват в Краков, а донорите Fiesta ST-Line ще идват от завода в Кьолн. Все още цената на новата рали кола не е официално обявена, но като се има предвид колко струваше предишната, то би трябвало да очакваме да е около 70 000 евро. Очаква се, че поръчките в M-Sport бързо ще достигнат 100, като първите 20 ще са готови за снежния старт през февруари.

0 от 500