IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda променя стратегия си – от спорт към лукс

Японците се отказват от възраждането на моделите MPS

Mazda променя стратегия си – от спорт към лукс

„Напомпаните” модели на Mazda с добавка MPS към името си станаха истински звезди през миналото десетилетие. Седанът със задвижване на четирите колела Mazda 6 MPS с 2,3-литров турбомотор с 272 к.с. (на първата снимка) бе произвеждан през периода 2005-2007 г., а хечбекът Mazda 3 MPS (на втората снимка) със същия мотор, но с 260 коня, се задържа на конвейера от 2006 до 2013 г., като смени две поколения.

Mazda променя стратегия си – от спорт към лукс

Феновете на марката се надяваха, че японците ще възродят моделите MPS, но шефът на компанията Акиро Марумото попари тези надежди. В интервю за изданието Drive ппрезидентът на Mazda заяви, че производителят няма намерения да се завръща в сегмента на спортните хечове и седани.

Любопитното е, че компанията вече подготви версии на Mazda 6 и CX-5 с 2,5-литров турбомотор с 231 к.с., а при Mazda3 ще има модификация със задвижване на четирите колела и механични скорости. Така до направата на пълноценен MPS остава едва една крачка, но в компанията нямат намерения да я направят.

Mazda променя стратегия си – от спорт към лукс

Според Марумото, идеята на Mazda е постепенно да поеме в различна посока най-вече на европейските пазари. Там колите на марката ще залагат на премиум-качеството и на комфорта, а не на бързина и скорост. Затова в компанията няма да правят спортен модел с роторен мотор, а ще използват този тип двигател като част от хибриден агрегат.

Снимки: Mazda

Тагове: mazda mps
0 от 500