IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Япония държи Карлос Гон в ареста без обвинение

23 дни зад решетките без официалeн иск и 8-часови разпити без адвокат: особеното японско право

Защо Япония държи Карлос Гон в ареста без обвинение

Повече от три седмици в ареста без повдигнато обвинение, разпити без право на адвокат, прокуратура с 99.7% дял на осъдителните присъди: може да ви прозвучи като практика от някоя тоталитарна диктатура, но всъщност е обичайната съдебна процедура в Япония, страната, която арестува шефа на Renault-Nissan Карлос Гон, отбелязва The Financial Times в анализ по темата.

Защо Япония държи Карлос Гон в ареста без обвинение
В Япония Гон се ползва с репутацията,  с която Стив Джобс се ползваше в Америка. Съответно арестът му е главна новина вече почти две седмици

Ливанецът с бразилско и френско поданство бе задържан по подозрения в укриване на бонуси и в злоупотреби с фирмени активи за лична облага. Почти две седмици по-късно той остава в ареста без повдигнато официално обвинение. Повечето независими анализатори виждат в атаката срещу него опит на Nissan да се отърве от зависимостта си от французите, който може би се радва и на одобрението на японския премиер Шиндзо Абе.
Обвиненията, представящи Гон като все по-алчен корпоративен шеф, може и да се радват на обществена подкрепа в Япония. Но не е ясно доколко имат правни основания - и дали изобщо биха били обвинения в някоя друга държава.

Защо Япония държи Карлос Гон в ареста без обвинение

Особеностите на японското правораздаване идват от факта, че то е по същество хибрид от две много различни системи, обяснява FT. При модернизацията на страната съдебната система е основана на модела на имперска Германия, с много широки правомощия на съда. След Втората световна война този принцип остава, но следствието е преобразено по американски образец - с водеща роля и голяма свобода на прокуратурата. Тя може да задържа заподозрените до 23 дни, без да им повдига обвинения, и може да ги разпитва, без задължителното присъствие на адвоката им (като разпитите могат да продължат и по 8 часа дневно). Няма и възможност за освобождаване срещу гаранция.

Защо Япония държи Карлос Гон в ареста без обвинение
Токийските прокурори спокойно могат да държат Гон в ареста чак до след Коледа

Законите в Япония, особено финансовите, са доста общи и позволяват много тълкувания кое е нарушение и кое не. На всичкото отгоре прокурорите, за разлика от Германия например, не са длъжни да повдигнат обвинение, за да проведат следствието. В резултат те стигат до обвинения само когато са напълно сигурни в успеха - оттам и удивителният дял от 99.97% осъдителни присъди. Всъщност в близо 60% от случаите арестуваните се пускат без повдигане на обвинение. Впрочем ако 23-те дни не се окажат достатъчни, прокурорите могат да арестуват повторно заподозрения, вече по друго обвинение, и да го държат още 20 дни. Примерно в случая с Гон, който е разследван за годините от 2010 до 2014, би могло да се стигне до втори арест за 2015 или някоя от следващите години.

.
 

Тагове: renault-nissan
0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Хе хе хе!! ( преди 5 години )
    дилърчитътъ пак са се мобилизирали в праскане на минуси! зер яка безработица ги чака! )))))
  • #9
    5 rate up comment 5 rate down comment
    sepuko ( преди 5 години )
    Чакаме Гон да потвърди че е съгласен нисан да излязат от алианса и го пускат!
  • #8
    6 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    "и какво излиза в япония ако тръгнат да те съдят 99,97% си осъден. шанса да отървеш присъда е 0,03%"Но и явно никой няма да те съди ако няма причина...
  • #7
    6 rate up comment 13 rate down comment
    Ето поредната .. ( преди 5 години )
    платена статийка в подкрепа на разсипания "имидж" на рено! Особено след последните събития с ареста на Гон.
  • #6
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Все ми се струва че тия статии ги пише някой голям фен на Гон. Не може в правова държава да те държат колкото си искат в ареста без право на адвокат и без обвинение. То дори в тоталитарни държави все ще ти скалъпят някакво обвинение. Излиза че японците нямат никакви права и ако някой самозабравил се проглокор реши може да си задържа всеки и да си разследва до пенсия.
  • #5
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Браво на японците - това е правова държава! На тоя перач Гомн даже му е малко за далавери над 40млн.?!А оплакваниците почват да приличат на оная "ощетената" кметица на Младост в ареста, дето си намазала 500000? рушвет!
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Я пак ( преди 5 години )
    Бегом да препрочетеш ненаписаната история..Пърл Харбър смях..колкото самолети са свалили 2 т е кули на 11 септ.плюс другите 4 сгради които се правят че не са съществували толкова и японците Харбър,..По много причини не е нормално да слуша Америка *** тука няма толкова редове.Кон с капаци,..
  • #3
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не, в Япония може да висиш в следствения арест с месеци и накрая да те пуснат без да ти повдигнат обвинение. Почват да те съдят едва когато са напълно сигурни че ще те осъдят. Обаче ако след всички дни в ареста дори не ти повдигнат обвинение кой носи отговорността за това задържане. Ако не се носи отговорност еб*ти демокрацията са там.
  • #2
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Цар Навуходоносор ( преди 5 години )
    Падат ми в очите тези оризари. Уж са сериозна нация, ама май совите не са това, което са. Не оправдавам Гон и не бих се учудил,ако всичките обвинения са истини, но има и по-хуманни начини да се направи, най-малкото което е - да замажат очите на обществото с медийте.
  • #1
    9 rate up comment 12 rate down comment
    G ( преди 5 години )
    ..много просто,чакат какво ще каже Вашингтон,Япония се сведе до положение на една капитулирала мижитурка безгласна и с право само да се съгласява.Съсипаха я тотално.