IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Джон Колинс - ако купувате от него, значи сте богаташ

Легендарният търговец има съвет към колекционерите

Джон Колинс - ако купувате от него, значи сте богаташ

Последното творение на Ferrari Special Projects – SP3JC – уникалният суперавтомобил, базиран на ограничената серия F12tdf, отново върна вниманието към един позабравен търговец на автомобили – Джон Колинс.

Джон Колинс - ако купувате от него, значи сте богаташ

Вчера стана дума за първата му колекционерска кола – Dino 246, купено през 1976 година за 7000 лири или цената на къща по това време. Той и компанията му Talacrest са със статут на легенди в търговията с класически автомобили, но определено не се приемат еднозначно от всички. Няма да се спираме на по-ранната кариера на Джон като фотограф, а ще се върнем към големия му старт в бизнеса с различни модели на Ferrari, който го изстреля от фалита до богатство на стойност над 103 милиона британски лири.

Шотландецът губи спестяванията си в борсовия срив през 1987 година и продава едно Testarossa за 50 000 лири. На следващия ден вижда, че колата е обявена за 80 000. И оттам му идва идеята за бизнеса с класически автомобили. Но по това време Колинс е останал без свободни средства и трябва да вземе пари назаем от свой приятел, за да стартира отново. Колинс внася депозит от 10% за класически коли на стойност 3 милиона лири, като се задължава да ги продаде за 6 месеца и да си плати задълженията. След което стартира агресивна рекламна кампания на колите по изданията за ретро коли.

Джон Колинс - ако купувате от него, значи сте богаташ

„Изведнъж всички тези дилъри, от които бях взел колите започнаха да м звънят и да ми казват, че не мога рекламирам техните коли – спомня си Джон, който обаче се е подготвил за този момент. – Посъветвах ги да се консултират с адвокатите си преди да водим такива разговори.”

Условията на сделката са такива, че колите са собственост на Колин стига той да успее да ги продаде навреме и да си изпълни задълженията.

„Продадох всички коли за половин година, изплатих всичко и спечелих 500 000 лири”, спомня си с удоволствие търговецът.

Днес Колинс и компанията му вече имат продажби за над 1 милиард долара, което означава над 1700 продадени класически автомобили. А средната цена на продадените от него коли е 2 милиона лири.

Джон Колинс - ако купувате от него, значи сте богаташ

И Джон има съвет към колекционерите.

„Пазарът на т.нар. модерни класики ще продължи да расте – уверен е Джон. – Това коли от 80-те и 90-те години, автомобили, за които днешните купувачи само са мечтали едно време. Колекционерите, включително и новите, стават все по-богати, а предлагането на такива коли е ограничено, така че цените им ще продължат да растат.”

Тагове: ferrari talacrest
0 от 500