IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Специално Ferrari за специален човек

Джон Колинс си поръча уникалния SP3JC, базирана на F12tdf

Специално Ferrari за специален човек

Подразделението на Special Projects на Ferrari представи последния си единичен модел – двуместен кабриолет, създаден за легендарния дилър на класически модели на италианската марка Джон Колинс. Поръчката му към Скудерията е била семпла – чистокръвен роудстър без компромиси, базиран на ограничената серия F12tdf.

Специално Ferrari за специален човек

От Ferrari обясниха, че дизайнът на SP3JC, както е неособено впечатляващото име на суперавтомобила, има за цел да напомни за спайдърите на компанията с V12 мотори от 50-те и 60-те години на миналия век, като промените в сравнение с базовия модел са най-големи в предната и задната част на колата.

Към това са добавени и остъклени отвори на предния капак, за да се вижда атмосферния V12 двигател. Създаването на SP3JC или по-скоро префасонирането на един F12tdf е отнело над 2 години, като Колинс е помагал активно в реализацията на проекта.

Специално Ferrari за специален човек

От компанията не съобщават технически данни на SP3JC, но се предполага, че са много близки до тези на F12tdf. Все пак става въпрос за автомобил с мощност 780 конски сили, идващи от атмосферния 6,3-литров V12 двигател, с който F12tdf ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,9 секунди и има максимална скорост от над 320 км/ч.

Колинс и неговата компания Talacrest има култов статут сред колекционерите на класически модели на Ferrari, като от 1986 година насам Джон е продал около 1750 коли на Скудерията на обща стойност 1 милиард долара.

През 2016 година той влезе в списъка на най-богатите хора във Великобритания с богатство, оценено на 103 милиона лири, като бизнесът му продължава да расте. Джон Колинс обича да казва, че не гони всяка сделка на „всяка цена” и е доволен, когато продаде една кола на ден. Което звучи логично, като се има предвид, че средната цена на колите, които продава е 2 милиона лири.

Специално Ferrari за специален човек

Също така Колинс обича да се шегува с факта, че служителите му го наричат Ил Комендаторе, т.е със същото название като самия Енцо Ферари и винаги изтъква, че е напуснал училище на 15 години. След това работи като момче за всичко във вестник The Daily Express, а от 70-те години става и най-добрият фотограф на ежедневника.

През 1976 година Джон купува за 7000 лири първото си Ferrari Dino 246, като уточнява, че по това време за тези пари е можел да си купи къща. Колинс губи всичките си спестявания в борсовия срив през 1987 година, продава една кола от колекцията си – Testarossa за 50 000 лири и на следващия ден се обажда с ругатни на дилъра, който я е купил и я е обявил за 80 000 лири. Но пък така му идва идеята за бизнеса, който години по-късно го прави повече от богат милионер.

0 от 500