IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой казва, че дизелът е само за икономия? (ВИДЕО)

Това гориво става и за забавление, стига да не ви пука за вредните емисии

Кой казва, че дизелът е само за икономия? (ВИДЕО)

Дизелът е за икономия на гориво? Изобщо не е така – с това гориво можете и да се повеселите, стига малко доработите двигателя на автомобила. Да, става дума за дрифт, а също така и за драгстери, които залагат именно на дизелови мотори.

Кой казва, че дизелът е само за икономия? (ВИДЕО)

При дрифта, специално, колкото повече дим има, толкова по-добре. Повечето състезатели произвеждат този тим в завоя, но дизеловите коли си димят през цялото време. А комбинацията от черен и бял пушек прави шоуто още по-голямо. Ето ви няколко примера на автомобили, създадени именно за забавление.

Кой казва, че дизелът е само за икономия? (ВИДЕО)

Тази Mazda MX-5 Miata има под капака си двигател Cummins 4BT с обем 3,9 литра, чиято мощност е 400 к.с. (без да се брои системата за подаване на азот). Той е три пъти по-тежък и много по-голям от оригиналния 1,6-литров мотор. Заради него конструкцията на малкия роудстър е преработена значително, като резултатът е доста забавен.



Друга японска икона - Nissan Skyline, е получила 6,0-литров дизел от големите пикапи на Ford. С помощта на две турбини BorgWarner S200 мощността на автомобила скача до 650 к.с. и 1600 Нм въртящ момент. И тъй като ауспухът е при задните колела (за разлика от Miata, където е на капака), смесицата от бял и черен дим е впечатляваща.



Тук имаме стар дизелов Mercedes, чиито силов агрегат също е преработен сериозно. Това червено комби W123 разполага с цели 525 к.с. под капака, а въртящият момент от 840 Нм се предава на задните колела. Налягането в турбините е 3 бара, което прави автомобила още по-забележителен на пистата.



Още един опит на базата на комбито W123, като при него мощността на двигателя вече е 600 к.с., а максималният въртящ момент достига 1000 Нм. И всичко това е извадено от 3,0-литровия двигател на Mercedes - OM-606, който се произвежда през 90-те години и в стандартния си вариант развива 177 к.с. Той е получил допълнително механичен компресор и турбина, а скоростната кутия е от Mercedes E55 AMG. Предната и задната част на окачването са от Toyota Aristo!



Не само дрифтът е мястото, на което може да се види тунинг на дизелови двигатели. Например, американците много си падат по състезания с пикапи, като едно от популярните състезания е така нареченият „пуулинг”. То доказва, че доработеният дизел може да превъзхожда дори бензиновите мотори. По време на тези състезания двигателите гърмят, публиката се кефи максимално, а на съдиите едва ли им пука за екологията. Може да се убедите в това, ако напишете в някоя интернет-търсачка „diesel pulling”.



А това е апогеят на дизеловия тунинг – драгстери, който преминават ¼-миля за 6,31 секунди, като на финала развиват скорост от 364 км/ч. Рекордьорът развива мощност от 2500 к.с., като неговият 6,0-литров двигател Cummins се развърта до 6000 об/мин. Можем само да гадаем колко вредни емисии отиват в атмосферата при всеки старт на това чудовище.

Видео: YouTube
 

0 от 500
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Володя Улянов ( преди 5 години )
    Хора, къде сте видяли драгстер, Нисан слаклайн, или Мазда мх-5 или много по често използваната за дрифт Мазда рх-7 с дизелов мотор? Това са продажни статии, целящи хората да се юрнат към Горубляне да си купят кола с дизелова печка и да си мислят че са хванали Сена за шлифера. Такова нещо няма! Вервайте ми. Дизеловите коли са за таксиметровите да си изкарват заплатата. Няма!!! спортна кола с дизелов двигател!!! Единствено пуснаха Ауди на льо Ман с дизелов двигател защото е състезание 24 часа!
  • #14
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ха ХА ХА а бензина служи за пречистване на въздуха който дишаш ти и детето ти айде стига глупостиДВГ замърсява независимо дали е на нафта бензин или на газ
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ра$$$ово Ломско ( преди 5 години )
    До Пламен - имал е патент и за двата.
  • #12
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "Кой казва, че дизелът е само за икономия?"Ама разбира се, че не е само за икономия - той служи и за замърсяване на околната среда и въздуха който детето ти и ти дишате ...
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    ДО до: Фолк без фолк ( преди 5 години )
    На мен ми се струва че още нямаш кола
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И това в страната запалила дизелгейт. Смях в залата.Дизела нито е за спорт нито е за лукс коли. Дизела е за камиони, джипове (но не 2.0 150+кс а 2.5 100кс и безкраен въртящ) и теглене.Какви бутилки в багажника. От давна всички слагат бутилката на мястото на резервната гума. И една патерица в ъгъла на багажника и нямаш грижи
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Спор няма, американцита са аболютни кре-тени.
  • #8
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Фолк без фолксваген ( преди 5 години )
    Приус?
  • #7
    7 rate up comment 6 rate down comment
    до: Фолк без фолксва ( преди 5 години )
    И какво за тези прословути 1000 км които можел да измине.Аз какво да кажа, като резервоарът ми е 45 л. и съм минавал над 1200 км. Хайде сети се каква кола карам! Горивото е бензин.Няма тракане, няма пушеци, няма миризми, няма вибрации.
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    lowrage ( преди 5 години )
    Колко трудо е да преведеш ''pulling'' - дърпане?