IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW няма скоро да се откаже от дизелите

Турбомоторът с 4 турбини, поставян на M550d, обаче ще отпадне от гамата

BMW няма скоро да се откаже от дизелите

Скандалът с Volkswagen от есента на 2015 г. накара много от производителите да започнат да се отказват от дизеловите двигатели, като насочат усилията си към бензинови, хибридни и изцяло електрически агрегати. Някои автомобилни гиганти обаче са на мнение, че критиките срещу дизела са прекалени и този тип мотори има бъдеще.

BMW няма скоро да се откаже от дизелите

Един от тези производители е BMW, стана ясно от изказване на директора на отдела за разработки Клаус Фрьолих по време на автосалона в Париж. Пред журналисти той беше категоричен, че компанията му разполага с едни от най-добрите дизелови двигатели в света, като те имат и едни от най-ниските нива на вредни емисии.

„Използването на 4-и и 6-цилиндровите дизелови двигатели на BMW е напълно безопасно, така че в близко бъдеще ще продължим да ги развиваме. Под въпрос обаче е бъдещето на нашия 3,0-литров мотор с 6 цилиндъра и 4 турбокомпресора”, обясни Фрьолих.

Топ-инженерът на баварците призна, че този мотор, поставян на модела M550d xDrive, много трудно ще може да покрие съвременните екологични стандарти. В същото време сегментът на пазара на най-мощните дизелови двигатели е прекалено малък и затова не си заслужава да се влагат огромни средства в този мотор.

Към момента 3,0-литровият дизелов агрегат на баварците се предлага в няколко различни версии – с една, две и дори с четири турбини, като в BMW не отхвърлят възможността той да остане само в първите два варианта.

Снимка: BMW
 

Тагове: bmw m550d
0 от 500
  • #2
    8 rate up comment 17 rate down comment
    Англофил ( преди 5 години )
    Тия нещастници как да се откажат като технологично са никъде.Няма с какво да го заменят.То и летящи коли да направят ци.анина няма да се откаже да ползва каруца.Между другото който знае поне малко латински на латински Алемани означава ци.ани!Римляните са викали ци.ани на немските племена което не е случайно.Про.ти нагли и крадливи.
  • #1
    21 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    То и да искат, няма как да се откажат. Подобно на цялата немска " тежка артилерия " и те няма какво друго да предложат все още.