IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota ще спре производството си във Великобритания

На Острова скоро трябва да започне сглобяването на новата Corolla

Toyota ще спре производството си във Великобритания

Ако Великобритания и ЕС не се договорят за сделка при напускането на британците на съюза, то Toyota може да спре производството на автомобили на Острова. Това предупреждение дойде от японския гигант, след като стана ясно, че преговорите за сделка при Брекзит отново отиват към провал.

Toyota може да спре производството си във Великобритания

Toyota произвежда моделите Auris и Avensis в завода си близо Бърнастън, като годишното производство е около 150 000 коли. По-голямата част от тези коли се изнасят в Европейския съюз.

Наскоро Toyota инвестира 250 милиона лири в завода си във Великобритания, където по-късно тази година там ще стартира производството на новата Corolla. В момента там работят 2500 човека, като компанията ще наеме още 400 допълнителни работници. Компанията залага основно на философията „Точно навреме” при производството, като голяма част от компонентите и частите идват от почти целия ЕС.

Шефът на завода Марвин Куук обясни пред ВВС, че ако не се постигне споразумение за Брекзит, това ще има сериозни последици за компанията.

„Ако Великобритания излезе от ЕС без сделка, още в края на март ще трябва да спрем производството на коли тук – заяви Куук. – Не можем да прогнозираме колко време няма да работи заводът, може да е дни, седмици или дори месеци. А ако Великобритания и ЕС въведат мита, това допълнително ще оскъпи колите ни. Преките последици от това ще е намаляването на колите, които произвеждаме тук, както и намаляване на работната сила в завода.”

Toyota е поредната автомобилна компания, която предупреждава, че Брекзит без споразумение с ЕС ще има сериозни последствия за бизнеса. Mini вече обяви, ще се спре работата в завода си в Оксфорд за едни месец след Брекзит, а Honda се опитва да се запаси с максимално количество части и компоненти за производство преди март догодина.

Тагове: toyota avensis auris
0 от 500
  • #2
    31 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Няколко хиляди само от Тойота!А от другите марки?А от другите производства? А от другите бизнеси и индустрии и промишлености? А намаленият стокообмен и по-малкото парични средства. Всичко по веригата за каквото се сетиш. Доста е наивно да си мислиш, че ще са само няколко хиляди. милиони ще са засегнатите. Не непремено безработни, но по отношение заплати, данъци и разходи ще са засегнати милиони, а безработните ще са стотици хиляди. Но нека да си затварят острова и да си останат всички там!
  • #1
    27 rate up comment 28 rate down comment
    инкиглиз ( преди 5 години )
    В Англия живеят над 50 милиона калпака. Няколко хиляди безработни няма да се усетят.