IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

7 грешки при шофиране с механична скоростна кутия

Последствията от тях може да бъдат фатални за този основен компонент от автомобила

7 грешки при шофиране с механична скоростна кутия

Механичната скоростна кутия постепенно отстъпва място на автоматика, но все още си има огромен брой привърженици. По правило този тип трансмисии обичат да се отнасят внимателно с тях и изобщо не приемат безумните и неправилни действия. Резултатите от тях могат да бъдат изгорял съединителя, разбити зъбни колела и дори химическа атака. Ето 7 грешки, които допускат шофьорите на автомобили с ръчни скорости и които могат да доведат до сериозни последници.

Движение с частично отпуснат педал

7 грешки при шофиране с механична скоростна кутия

Съединителят между двигателя и трансмисия е първият елемент, който страда при механичната скоростна кутия. При шофиране с честично натиснат (или недокрай отпуснат – както ви се харесва) педал е една от основните грешки, допускани най-често от младите шофьори, които се страхуват, че колата ще им загасне. А подобно нещо води до съсипване на съединителя.

Старт на високи обороти и превъртане на гуми

Нито една скоростна кутия – без значение дали е автоматична или механична, не обича подобно отношение. При рязък старт се унищожава диска на съединителя. Свидетелство за това и отделяната миризма, която понякога напомня на химическа атака. Съединителят не обича и буксуване в кал и снят, когато шофьорът на затъналия автомобил държи високи обороти при опита си за измъкване.

Превключване без натискане на съединителя

Трудно може да си представим ситуация, при която водачът сменя предавките, без да натиска педала на съединителя, както и причините, които го карат да прави подобно нещо. Факт обаче е, че има такива шофьори, които рискуват да увредят зъбните колела, тъй като кутията е подложена на огромно натоварване, което се намалява именно от съединителя.

Превключване без спиране


7 грешки при шофиране с механична скоростна кутия

В случая става дума за маневриране, тоест за превключване от първа скорост на задна скорост без автомобилът да е спрял. Тогава се чува един доста неприятен звук, като страдат именно зъбните колела на кутията. Затова и задължително трябва колата да спре напълно и едва след това да се сменят предавките – от първа към задна или обратното.

Спиране с двигателя

Спирането с двигателя е начин на намаляване на скоростта без използване на спирачната система. То е възможно именно с механична скоростна кутия, като се използва при спускане, когато има опасност колата да поднесе. Опасността тук е, че не стоповете на автомобила не се задействат и водачът на движещото се отзад превозно средство може да се окаже неподготвен.

7 грешки при шофиране с механична скоростна кутия

В случая най-важното е да се избере оптималната предавка, която ще осигури най-ефективно намаляване на скоростта, като се се избегне блокиране на водещите колела или повреда на скоростната кутия и на мотора. До това може да се стигне, ако при движение с висока скорост шофьорът рязко превключи на първа или втора предавка.

Постоянно натискане на съединителя

Някои водачи държат непрекъснато натиснат педала на съединителя, когато попаднат в задръстване. Подобно действия е пагубно за скоростната кутия, като нанася сериозни вреди най-вече върху основните компоненти на съединителя. И съвсем скоро той се оказва за смяна, която може да бъде спестена при проява на малко разум от страна на шофьора.

Ръка, поставена на лоста за скоростите

7 грешки при шофиране с механична скоростна кутия

Този навик също е разпространен сред много от шофьорите, които не се наясно, че така наистина могат да повредят скоростна кутия. В случай ръката осигурява по-голяма тежест върху втулките и синхронизаторите на трансмисията, като ги износва допълнително. Затова веднага след като смяна на предавките, ръката трябва да се връща на волана, където и е мястото.
 

0 от 500
 • #7
  8 rate up comment 16 rate down comment
  Основната грешка... ( преди 10 месеца )
  въобще е покупката на кола с това допотопно приспособление наречено "ръчка", при наличието на толкова модерни и надеждни автоматици!
 • #6
  19 rate up comment 11 rate down comment
  DD ( преди 10 месеца )
  Най-големия плщс на ръчката е че държи шофьора в постоянно внимание и ангажимент към двигателя,пречи да се занимаваш с странични дейности,..и прочее дивотии тъй модернио днес.Имаш синхронизация,имаш мислене..нещо противопоказно за съществата въртящи ***.Автото какво е ,лентяйска работа..следваш посоката и се лиготиш....света стана разлигавен и ге---ски!
 • #5
  21 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 10 месеца )
  Някои водачи държат непрекъснато натиснат *** на съединителя, когато попаднат в задръстване. Подобно действия е пагубно за скоростната кутия, като нанася сериозни вреди най-вече върху основните компоненти на съединителя. Подобно действие вреди само и единствено на съединителя, СК грам не страда от него по никакъв начин - е ако те ужили някоя оса и пуснеш рязко съединителя - тогава да.
 • #4
  17 rate up comment 4 rate down comment
  inniskilling ( преди 10 месеца )
  Аз съм твърд провърженик на ръчните скорости: по навик и защото имам чувството, че с тях по-непосредствено контролираш нещата. Въпрос на вкус... Колкото до задържането на ръката върху лоста, не съм достатъчно грамотен да преценя, но в книжката на една от колите ми пишеше де се избягва.
 • #3
  5 rate up comment 8 rate down comment
  Шофер ( преди 10 месеца )
  Да бях американец де ръчка не е виждал - да ви повярвам. Първото и последното никога не правя, останалите ги практикувам - къде понякога, къде - постоянно.
 • #2
  22 rate up comment 3 rate down comment
  тираджия ( преди 10 месеца )
  Е, това последното е малко изсмукано от пръстите.
 • #1
  30 rate up comment 8 rate down comment
  До долния ( преди 10 месеца )
  Аве вземете поне един дето има книжка и е карал кола да ви пише статиите, че повече са брутални глупости и са писани от някое дете виждало кола само на картинки!