IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche 911 с V8 мотор от Cadillac? Възможно е

Всъщност става въпрос за интересно инженерно предизвикателство

Porsche 911 с V8 мотор от Cadillac? Възможно е

Използването на двигатели, различни от оригиналните за някои класически автомобили е противоречива практика, която докарва до бяс пуристите и осигурява създаването на някои интересни концепции. Като тази, да се използва 8,2-литров V8 мотор от Cadillac за задвижването на Porsche 911 Targa от 1981 година. 6-цилиндровият боксер с въздушно охлаждане е отстъпил мястото си на нискооборотен агрегат, идващ от Cadillac Eldorado от 1970 година. Как ви звучи?

Porsche 911 с V8 мотор от Cadillac? Възможно е

Със сигурност, като нещо, което срещате за първи път, нали? Колата се продава в eBay, което спомогна за бързото й популяризиране, като първите отзиви са, че имплантирането на мотора е направено изключително професионално. Автомобилът се продава от някой си Майкъл Брукс, който е шеф на инженерна софтуеърна компания и разказва за проекта.

„Обмислил съм внимателно всяка една стъпка по използването на този двигател, но тъй като съм инженер, това беше истинско удоволствие – обясни Брукс. – Начинът за закрепване на мотора на Cadillac е сходен с това, което са използвали в Porsche навремето, така че това беше най-лесната задача.

„Наложи се обаче да махна задното стъкло на колата, защото задният мост трябваше да е позициониран по-високо. След това трябваше да поръчам специален радиатор по поръчка, както и ауспуховата система. Естествено, точките на закрепване на двигателя, трябваше да бъдат напълно преработени. Всичко останало беше страхотна забава.”

Брукс признава, че не е изпитвал изкушение да изкара колата на някоя писта или да пробва да я натовари максимално на някоя рали отсечка, но все пак има впечатления от поведението на автомобила.

Porsche 911 с V8 мотор от Cadillac? Възможно е

„Мога да кажа, че колата сега има много по-балансирано поведение в сравнение с оригинала, тъй като центърът на тежестта е много по-ниско – допълва Брукс. – Двигателят и трансмисията са много по-тежки, но сега комбинирани с по-твърдо окачване и така колата стои по-добре на пътя.”

В оригиналната си версия моторът на Cadillac е с мощност 400 конски сили, но сега е с нови бутала и сегменти и мощността му е 537 конски сили. А теглото на преработеното 911 Targa е три пъти по-ниско от това на Eldorado от 1970 година, така че би трябвало да повярваме на Брукс, когато твърди, че „понякога колата е доста остра”.

Наддаването в eBay вече върви, а цената на автомобила вече доближава 20 000 долара. Да, този автомобил е далеч от оригиналите на Porsche от началото на 80-те, но със сигурност е забавен за каране.

Снимки: eBay

Тагове: porsche cadillac 911 targa
0 от 500