IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Броят на електромобилите в Европа надмина 1 милион

Първа по продажби остава Норвегия, следват Германия и Великобритания

Броят на електромобилите в Европа надмина 1 милион

Броят на електрическите автомобили в Европа през първата половина на годината е надминал 1 милион, а до края на 2018 г. се очаква да достигне 1,35 млн. Това показват изчисленията на шведската изследователска компания EV-Volumes, която събира данни за електрическите превозни средства.

Броят на електромобилите в Европа надмина 1 милион

Продажбите на електрически автомобили (напълно електрически и хибриди) са се увеличили с 42% в този периоз до 195 хиляди, като растежът се ускорява през второто тримесечие - ако през първото е бил 40%, през второто се е увеличил с 45%. Въпреки значителния ръст обаче, електромобилите все още държат едва 2 процента от пазарния дял в Европа.

Лидер по продажбите на електрически автомобили на Стария континент остава Норвегия. През първата половина на годината там са продадени 36 500 бройки, което е с 32% повече от година по-рано. На второ място е Германия, като се очаква, че до края на годината най-големият европейски пазар на автомобили ще изпревари Норвегия, а третото място заема Великобритания.

0 от 500