IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск

Проверката е заради изявлението му, че се готви да купи Tesla

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск

Федералната комисия по ценни книжа и борси на САЩ започна проверка срещу директор на Tesla – Илон Мъск. Причината е изявлението му, че се готви да изкупи акциите на производителя на електромобили и да го прeвърне от публична в закрита компания, съобщава The Wall Street Journal.

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск

В случая проблемът е с обявената от Мъск цена – 420 долара на акция. Преди изявлението му акциите на производителя на електромобили са били на стойност 370,5 долара. Според регулиращия орган, милиардерът е трябвало да направи предложение с официален документ, а не да го обявява в Twitter.

Самият Мъск обяви, че финансирането на подобна операция е обезпечено. В обръщението си към служителите на Tesla, които притежават акции на компанията, топ-мениджърът заяви, че ще им даде право на избор – да останат като инвеститори или да се разделят с акциите си на цена от 420 долара на бройка. Веднага след това 6 от членовете на Борда на директорите обявиха, че предложението на Мъск ще бъде разгледано и обсъдено.

Сега Федералната комисия по ценните книжа смята да провери дали изявленията на Мъск отговарят на действителността и съответно дали той разполага със средстватаа, необходими за изкупуване на акциите. Ако намеренията на Мъск се осъществят, това ще е най-гоямата операция в историята. В момента оценката на Tesla с включената в нея загуба при цена на акция от 420 долара е 82 млрд.. На борсата се търгуват 69% от акциите на компанията.

Ако Мъск обаче не разполага с необходимата сума за изкупуване на ценните книжа, то изявлението му ще бъде разгреждано като престъпление,тъй като противоречи със закона за защита на правата на инвеститорите. И ако регулаторните органи решат, че милиардерът умишлено е заблудил инвеститеторите, той ще трябва да отговаря пред съда за действията си. Според законите в САЩ, ръководството на компаниите нямат право да дават лъжлива информация на инвеститорите си.

Според професор Джон Кофи от Колубмийския университет, който е специалист по търговско право при операции с ценни книжа, ако Мъск не успее да предостави доказателства, че разполага с нужната сума, изявлението му за изкупуване на акциите на цена от 420 долара ще се разглежда като манипулация.

Припомня се, че еднага след изявлението на Мъск котировката ценните книжа на Tesla скочиха с 11% - до 377 долара. Малко след това обаче цената им спадна до 370,34 долара. В същото време компанията публикува своя финансов отчет за второто тримесечие, според който загубите постигат рекордния показател от 717,5 млн. долара.

Снимка: Tesla

Тагове: tesla
0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Казах ви че следващите туитове на Илончо ще са от някоя килия в щатски затвор. Хвърли кукичката за още шарани които да купят още покачващи цената си акции и да налеят още свежи пари в пирамидата. После ще им направи усуга като се откаже да ги изкупи. Добре че властите са се задействали и да предпазят други хора да се прецакат.
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ееее тъкмо обеща, че третото тримесечие Тесла излиза на печалба и сега решил да прави тесла частна, че да не му се налада да дава отчети за финансите и печалбата на Тесла. Дано наистина да е намерил финансиране за милиардите, които са необходими за тази сделка, защото иначе ще му разкажат играта от съдебни дела. А щом и SEC го разследват работата е сериозна.
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Добави към тия 700 милиона за второто тримесечие и едни 300 от първото... после ако искаш може да добавиш и 2 милиарда за миналата година :D
  • #3
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Все някой ден и най-заблудените сектанти ще зацепят какъв лъжец е гурото им... не може да градиш компаниятасамо на лъжи и да ти се получи.
  • #2
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Отдавна пиша че този мошеник накрая ще завърши зад решетките....
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Опа, опа, да го видим сега има ли кинти или само вдига шум и прави шашми?