IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде отиват дизелите от Германия?

България е третият най-бързо развиващ се пазар за тези автомобили, сочи статистиката

Къде отиват дизелите от Германия?

Износът на дизелови автомобили, втора употреба, от Германия само за една година се е увеличил с 20,5% до 239 541 коли. Това става ясно от анализ на отдела за логистика на Университета Вюрцбюрг-Швайнфурт, подготвен съвместно с Асоциацията на европейския бизнес.

Къде отиват дизелите от Германия?

Къде отиват всички тези коли? Според статистиката, най-голямо увеличение за миналата година записва пазарът в Украйна – със 136%, следван от този в Хърватия (+89,6%). На трето място е България (+27,7%), а на четвърто – Румъния (+26,8%). Анализът е направен на основата на данните на Федералното управление за статистика на Германия, съобщава изданието Automobilwoche.

В анализа се посочва, че след избухналия през 2015 г. скандал с дизеловите двигатели на Volkswagen в Германия рязко спадна търсенето на автомобили с такова гориво. Вече е трудно те да бъде продадени на вътрешния пазар, което води до намаляване на цените. Затова и повечето се изнасят за чужбина.

„Старите дизелови коли са много популярни в страни от ЕС като Хърватия, Словения, България и Румъния, тъй като цените им са по-ниски. Основният пазар за тях обаче вече  е Украйна, където митото при вноса им е само 7,3%”, обясни професорът на логистика Кристиан Киле.

Експертът допълва, че в страни като България се изнасят коли, чиито двигатели не отговарят на екологичните стандарти, докато по-новите и съответно по-скъпи дизели се радват на огромна популярност на пазарите в Испания, Австрия и Франция. В същото време в държавите, където екологичните изисквания са високи, вносът на коли от Германия спада – в Норвегия с 26,6%, в Швейцария – с 18,7% и във Финландия – с 9%.

Снимка: YouTube

0 от 500
  • #3
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Как къде отиват?! В кИнефистан , къде другаде! Само там има яко турбо гАзАри, на които им е страшна далавера да си купят евтна нафтова печка! А, за въдуха - на кого му пука?! Важото е да има на какво да си возим г*за!
  • #2
    25 rate up comment 2 rate down comment
    123 ( преди 5 години )
    Не се знае къде, обаче разпределителния пункт е Перник.
  • #1
    20 rate up comment 7 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 5 години )
    Извода е ясен ако ти се живее бегай бърже от източно-централно европейският кло.ет!