IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota започва производството на водородни всъдеходи и пикапи

Японският производител удвоява инвестициите си в технологията

Toyota започва производството на водородни всъдеходи и пикапи

Компанията Toyota ще удвои инвестициите си в автомобили на водород и ще започне да разработва достъпни като цена масови автомобили и кросоувъри. След това технологията ще бъде насочена съм автобуси и камиони, като целта е да се постигнат по-големи обеми на производство и съответно по-ниска цена, съобщава Autoblog.com.

Toyota започва производството на водородни всъдеходи и пикапи

От японски производител официално съобщиха, че масовото производство на водородни автомобили ще намали цената им, която сега е твърде висока – не само заради самата технология, но и заради скъпите материали, които се използват при този тип превозни средства. Един от тях е платината.

В Toyota смятат поетапно да стартират производството на модели от различни класове. Компанията вече предлага леки коли – модела Mirai (на снимката), а след него ще се появят последователно всъдеходи, пикапи и товарни автомобили, като процесът трябва да бъде завършен през 2025 г.

Освен това в компанията работят и върху увеличение на производителността на колите на водород. Например, в момента Toyota Mirai има пробег от около 500 км, но целта е през 2020 г. тя да достигне 750 км, а през 2025 г. да бъде поне 1000  км.

Японците са убедени, че водородът ще стане основен източник на чиста енергия в следващите 100 тодини. Toyota разработва FCV-технологии от началото на 90-те години на миналия век, а стартира продажбите на този тип автомобили през 2014 г. Досега обаче са продадени едва 6000 бройки, тъй колите на водород се оказаха твърде скъпи – около 60 000 долара за кола.

Според прогнозите на LMC Automotive, през 2027 г. общият дял на водородните автомобили в световен мащаб ще бъде едва 0,2%. В същото време се очаква тогава електромобилите да държат около 11% от продажбите на нови коли.

Снимка: Toyota

Тагове: toyota mirai
0 от 500
  • #3
    12 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Най-опасно е ,че по улиците ще се движат коли с такъв отвратителен *** дизайн.Както си караш хубавата кола,виждаш такова,реакцията ти е да се обърнеш на другата страна и да не гледаш тази повърня,ето това вече ше е опасно за движението,но няма как.Всеки нормален хетеро човек не би погледнал такова нещо..
  • #2
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Напротив, дано си прав. Не ни трябват милиони бомби по улиците.
  • #1
    5 rate up comment 14 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Така, така. Нека да разработват всякакви алтернативи на печките.За водорода обаче съм малко скептичен. Много е опасен, за справка - дилижабълите от средата на миналия век. Не че метана не е опасен, но само вижте колко коли карат с метан и ще разберете, че не е практичен. Същото май ще е и с водорода, но ... дано не съм прав.