IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla моли доставчиците да върнат част от парите

Експерти определят положението в компанията на Мъск като отчайващо

Tesla моли доставчиците да върнат част от парите

Американският в. "Уолстрийт Джърнъл" се добра до писмо на Илон Мъск до доставчиците, в което основателят на Tesla ги моли да върнат част от парите, които автомобилната компания им е платила по договорите. В писмото се споменава за "разумна сума пари" по сделки от 2016 г. насам. Самата молба на Мъск е представена като необходима мярка за продължаване съществуването на Tesla и инвестиция в бъдещето на автомобилната компания.

Мъск моли доставчиците да върнат част от парите

В Tesla отказаха да коментират съдържанието на писмото, но потвърдиха че се водят преговори за намаляване сумите по редица договори с доставчици, включително и за 2016 г. Докато някои експерти определят писмото за признак, че положението в компанията е отчайващо, в самата Tesla посочват, че подобни преговори са обичайна практика.

Миналата година нетната загуба на производителя на електрически автомобили беше 1,4 млрд. долара и през декември компанията разполагаше само с 3,4 млрд. налични средства. В същото време разходите й за всяко тримесечие възлизат на 1 млрд. Това означава, че ако загубите продължат на същото ниво, още тази есен компанията на Мъск ще остане без средства.

Повечето от парите бяха изразходвани за пускането на бюджетния Model 3. За да може обаче масовият автомобил да започне да генерира печалби, компанията трябва да достигне ниво на произодство от минимум 5000 бройки седмично. Tesla успя да постигне това едва в началото на месеца, като се има предвид, че производството на Model 3 започна през юли миналата година.

Анализатори посочват, че ако финансовото състояние на компанията не се подобри по някакъв начин в най-близко време, за Tesla ще бъде почти невъзможно да намери нови инвестиции. Част от акционерите и редица мениджъри вече напуснаха компанията. Миналия петък акциите на Tesla затвориха на 313,58 долара за брой, а за последната година стойността им е намаляла с около 4,5%.

Снимка: Ройтерс

Тагове: tesla
0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ами то държавата иска да ги фалира аспасия GM защото са на петрол
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пича с финансовия анализ - за какви печалби говориш като още не са изплували и работят на загуба. Затова му трябват свежи пари и затова са тия молби към доставчиците.
  • #11
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Чеки че се сетих... преди не много отдавна бяколко седмици буквално Илончо изнудваше и предплатилите за Модел 3 с 1000 долара да му дадат по още хилядарка - толкова е добре :)
  • #10
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    След като обявиха загуби за 2 милиарда направиха заплатата на Елън Мъск 1 милиард. Нее ,не са пирамида.
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    (~11%) обърках трябваше да е 11млрд
  • #8
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Натрупаните загуби са за 9млрд и 175млн които тази година ще стигнат ~11% но работят на добър положителен брутен марж и се виждат парите през 2013 имат 2млрд приходи през 2014 са 3млрд, 2015 са 4, 2016 са 7 и 2017 са 11млрд и 750млн като за тази година по всяка вероятност ще минат 20млрд приходи има разлика през 2016 са имали 110% натрупани загуби към приходите тази година ще са около 50% от приходите и се виждат къде са загубите а и Тесла влагат най-много в разработки като процент от приходите
  • #7
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Т'слата не е производител на автомобили, а на новини. Свети Илончо сега ще излезе да избълва пак куп обещания и ще обвини южния вятър и работата ще се нареди... така де всички чакаме да инвестира по 5-6 милиарда в новите заводи в Китай и Европа - куту къ ша немал пари ;)
  • #6
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Поредния епизод от драмата Тесла фалира - няма как да стане.
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Е надуха балона, сега седим с пуканките чакаме да се пръсне.
  • #4
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Искам да поправя статията, да дерември миналата година наистина разполагаха с 3,4 милиарда долара, но дължаха на доставчици 2 милиарда и тук става дума за краткосочни задължения от няколко месеца. Т.е. дерември на практика разполагаха с 1,4 милиарда. Тесла са пред фалит. Най-много да се опитат още един път да пуснат акции и да оберат парите на последните балъци, но това ще доведе до колабиране на глокса и ще им осугури още година живот. Тази компания вече е фалирала....