IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой е най-бързият "напомпан" компактен хечбек? (ВИДЕО)

Експерти изправиха един срещу друг 5 автомобила в състезание на 402 м

Кой е най-бързият

Компактните "напомпани" хечбеци често биват поставяни почти на върха на инженерната мисъл. Те са много красиви и бързи. Но кой е най-бързият от тях. Отговор на този въпрос дадоха експертите от сайта CarWow.  За целта те изправиха един срещу друг на дистанция една чевърт миля (402 м) пет такива автомобила - VW Polo GTI, Ford Fiesta ST, Mini JCW, Toyota Yaris GRMN и Peugeot 208 GTi.

Кой е най-бързият

Преди началото на състезанието изглеждаше, че най-бърз ще бъде Mini John Cooper Works, защото е оборудван с най-мощния двигател (2-литров турбомотор, развиващ 231 к.с.). В същото време обаче Mini JCW е най-тежкият от петте хечбека.

Кой е най-бързият

В крайна сметка първо място в драг състезанието зае Toyota Yaris GRMN с резултат от 14,5 сек. Под капака на автомобила е монтиран 1,8-литров двигател с турбокомпресор и мощност 212 коня. Явно за победата допринесе по-малкото му тегло. Втори финишира Mini JCW с 14,8 сек. Трето време даде Ford Fiesta ST - 15,1 сек, под чийто капак се крие 1,8-литров турлодвигател с мощност 200 коня. Последните две места заеха VW Polo GTI (15,5 сек) и Peugeot 208 GTi (15,6 сек).



Снимки и видео: CarWow

0 от 500
  • #10
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    да се смееш ли да плачеш ли драг рейсинг между табуретки
  • #9
    17 rate up comment 12 rate down comment
    до: ili ( преди 5 години )
    Не всеки, който разбира от коли работи в Тойота, но никой, който разбира от коли не работи във Фолк с Ваген!Факт!
  • #8
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    carsmind
  • #7
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Конспирация е как си оцелял с IQ под 50.Кара RS4 понеже правят нещо като ежедневен тест за дълготрайни впечатления от даден автомобил. Предишния път е било Volvo XC 60. Демек, Аудито е поръчано и взето под наем, за целите на теста, а не е негова собственост.
  • #6
    4 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Умрелия 'пуловер' трябва да го извадят от битката. За нищо не става :)))
  • #5
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "Лицето на този сайт, казва се Мат, кара 20 годишно Порше и снима някакви опити за тунинг. Представя се за журналист.."Също така кара RS4, ама то за *** като теб всичко е конспирация нали?!
  • #4
    17 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "дадоха експертите от сайта CarWow"Вие сериозно ли? Това е онлайн платформа, която свързва дилърите на автомобили и крайни клиенти. Правят представяне на автомобили от гледна точка на потребителя. Външен вид, интериор, поведение на пътя и динамика.Има много други подобни и лесно може да се отгатне кой дилър плаща допълнително да кажат хубави думи за продукта му.Лицето на този сайт, казва се Мат, кара 20 годишно Порше и снима някакви опити за тунинг. Представя се за журналист..
  • #3
    25 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Интересно както Фиестата с 1.5 3 цилиндров двигател се представя по-добре от Поло с 2.0 и 4 цилиндъра. И двете коли са с по 200 к.с., но все пак ми струва като провал за VW. А за Пежо няма изненада, че е на последно място. Не съм видял тест или класация, в която тази марка да не е на върха отзад напред.
  • #2
    22 rate up comment 17 rate down comment
    ili ( преди 5 години )
    Ти пък си голЕм "експерт" да не работиш в Тойота!
  • #1
    24 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не случайно Lotus Elise са взели този двигател от Тойота и го слагат на свои коли.Тук е с базовата мощност. С лек тунинг без проблем конете стават 300, а с по-сериозен 400 и нагоре. И най-важното е че тунинга не намалява надеждността на агрегата, който е поредното японско бижу.