IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Лукс за селски стопани: тестваме новата Х-класа на Mercedes

Пикап с трилъча звезда е като анцуг от Ив Сен-Лоран. Но всъщност е изненадващо смислен

Лукс за селски стопани: тестваме новата Х-класа на Mercedes

Mercedes и пикап ни звучи горе-долу като Ив Сен-Лоран и анцуг.
Но в последните години този специфичен сегмент на лекотоварните автомобили се радва на истински бум в Европа и започна да носи добри печалби.

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ИЗКУШИХА, и ето го резултата: първата в историята Х-класа. И също първия в историята лайфстайл пикап. Каква е нуждата от една толкова странна комбинация? Според според маркетинга на Mercedes - голяма.

Представете си например фермери, които обработват не сто декара, а сто хиляди. Или богати ловци, на които им е писнало да се друсат из горите в разни работни кончета. Да не говорим за нарастващия брой градски хора, които смятат, че карането на пикап най-малкото удвоява мъжеството им. Х-класата е насочена към всички тези групи.

ТЕСТ - НЕ

КАТО КАЗВАМЕ "БУМ", продажбите на пикапи все пак не са чак такива, че да оправдаят няколкото милиарда евро за създаване на изцяло нов модел. Така че под оригиналния си външен вид новата Х-класа не е съвсем нова, и дори не е съвсем Mercedes, а по-скоро е Nissan Navara. От японците идват и окачването, и 4x4 системата, и двигателят, и дори дистанционното на ключа.

ТЕСТ - НЕ

НО ВСЕ ПАК НЕ БЪРЗАЙТЕ да си мислите, че става дума за измама чрез емблема.
Германците наистина са взели един готов автомобил, но след това са променили толкова много детайли по него, че са получили съвсем различен резултат. 
Забелязва се дори с просто око: единствената част на тази кола, която напомня на Navara, е задницата. Всичко останало носи характерния дизайн на Mercedes, който стимулира останалите шофьори да ви правят път на магистралата.
Което може и да ви е полезно, защото X-класата съвсем не е толкова тромава, колкото бихте очаквали от селскостопанско сечиво.

ТЕСТ - НЕ

ИЗБОРЪТ ОТ ДВИГАТЕЛИ засега е скромен: един и същи 2.3-литров дизел, разработен от Renault-Nissan. Може да е с една турбина и 163 коня, или пък с две, и тогава конете са вече 190. Ние с обичайната си грандомания сме се насочили към по-мощния.
Честно казано, и в двата варианта не бихте нарекли X-класата "бързак". Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 12 или 13 секунди, което ви праща някъде в сегмента на малолитражките. Но пък въртящият момент е внушителен и изпреварването не е никакъв проблем. Х-класата спокойно би поддържала 160 на магистралата, стига да не беше незаконно, разбира се. Седемстепенният автоматик работи прилично, алтернативата е шестстепенна ръчна кутия.
Впрочем всеки момент Mercedes ще пусне и версия 350d, със собствения си V6 дизел и с 255 конски сили.

ТЕСТ - НЕ

ЕДНАТА ПО-ЗАБЕЛЕЖИМА РАЗЛИКА с Navara е в окачването. Разбира се, и тя е върху рама като оригиналния Nissan, и ако сте свикнали с комфорта на GLE например, тук ще ви се стори, че седите върху пералня с работеща центрофуга. За което доста помага и Агенция Пътища. Но в сравнение с всички останали пикапи този вози удивително меко. И има чувствително повече шумоизолация.

ТЕСТ - НЕ

ОСВЕН ТОВА ГЕРМАНЦИТЕ са разширили следата с над 5 сантиметра, което не само подобрява стабилността, но и дава осезаемо повече място на задната седалка. А товарният отсек вече спокойно събира европалет.
Също като при Navara, получавате понижаваща предавка и възможност за блокиране на диференциала. Минималният просвет е 22 сантиметра, предният ъгъл на атака - 29 градуса. Накратко, това е доста способна офроуд машина.

ТЕСТ - НЕ

А СЪЩО И ДОСТА ПЕСТЕЛИВА. Официалният разход е малко под 8 литра на сто в комбиниран цикъл. Ние отчитаме почти 10 на сто, но пък и нашият режим на шофиране за снимки не е точно икономичен.
X-класата може да тегли до 3.5 тона, и да носи почти тон и сто в товарния си отсек.
Отвътре също трудно ще я сбъркате с Nissan. Единствената странност е скоростният лост, който е долу, а не на волана като при другите Mercedes-и. Иначе интериорът носи всички класически белези на марката: голям екран на мултимедията, в комбинация с познания двоен контролер, елегантни метални отвори на климатика, и като цяло доста по-скъпи материали, отколкото сте виждали в пикап досега. Тук-там се срещат и доста корави пластмаси - но това все пак е кола, която се очаква поне от време на време да карате с гумени ботуши и ръкавици.

ТЕСТ - НЕ

ВИСОКИТЕ НИВА НА ОБОРУДВАНЕ ви дават кожени седалки, безключов достъп, LED светлини и още някои глезотии. Единственият проблем е, че не го правят безвъзмездно.
Базовото ниво на X-класата започва от 64 000 лева, но то е с ръчни скорости и само със задно предаване. Добре оборудвано 4x4 като нашето е 85 000, с цели 9 хилядарки над аналогичната Navara. И това е, преди да започнете да добавяте екстрите. Които са ценообразувани съвсем не като за фермери: 1200 лева за цвят металик, 5900 лева за пълната информационна система, 1100 за теглич, 2200 за кожен салон, 1300 за допълнителен ролбар. А ако искате да пътувате с багаж, хардтопът за багажника с релси е  8 500 лева.
От друга страна, допускаме, че ако Ив Сен Лоран реши някога да направи анцунг, и той няма да е от евтините.

MERCEDES-BENZ X-CLASS
2298 куб. см работен обем (дизел)
190 к. с. максимална мощност
450 Нм максимален въртящ момент
11.8 секунди 0-100 км/ч

 

Тагове: review test drive
0 от 500
  • #14
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 123 ( преди 5 години )
    Или Ауди А3 вместо голф или Сеат Леон. ;)Или Мерцедес Citan вместо Рено Канго и Дачия Доккер.
  • #13
    12 rate up comment 3 rate down comment
    123 ( преди 5 години )
    По-скъп Нисан Навара, не мерси и Нисана става, аз лично бих избрал обаче или Митцубиши L200 или Тойота Hilux. Смисълът на тоя уж мерцедес е да дои клиентите като невидели. Накратко това е Нисан Навара за балъци. От тоя тип дето си купуват въйфон например.
  • #12
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Клиентите на Мерцедес като цяло са селски стопани...Особено тези, купуващи си стари Е и S класи за по 10-15 хиляди лева, вместо да си купят нова Шкода или КИА като нормални европейци!
  • #11
    20 rate up comment 2 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Правилно се го казали, Мерцедес са коли за "селски" хора :-)
  • #10
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тея докато не ги купи Дачия, няма да се научат да правят коли.
  • #9
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пикап за комплексирани селяни спечелили някой лев от евросубсидийте е тоя Мерджан.Все пак предпочитам оригинала Навара, който не само изглежда много по-добре от това зализаното, а и е на реална цена, а не раздута както тук само заради емблемата.
  • #8
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Платформата на Навара , двигателя от Навара , окачването от Навара , кутията и системата 4х4 от Навара и ......... било МБ ? Може би заради таблета :)
  • #7
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Mercedes ( преди 5 години )
    Това не е Мерцедес, а е Нисан!Иначе - хубава колица.
  • #6
    5 rate up comment 18 rate down comment
    BMW ( преди 5 години )
    Затова ли като ме види някой *** с Хондичка, докато си карам БМВ-то и се чувства длъжен да ме изпревари? Направо се усеща злобата! Защо? Хонда е много хубав автомобил! Защо иска да ми покаже, че е комплексиран и иска да карам БМВ?
  • #5
    18 rate up comment 7 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Мерцедес за селяни, както и БМВ за комплекасари, нищо ново.