IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-важното технологично улеснение според вас?

Американците засега гласуват за камерата за задно виждане

Най-важното технологично улеснение според вас?

В последните години автомобилните производители се надпреварват да предлагат все повече нови технологии на борда на колите, които излизат на пазара. В същото време все повече клиенти са на мнение, че ползата от някои такива високотехнологични решения не е особено голяма и на практика те имат заслуга само за покачване на цените на новите коли и след това до по-сериозни сервизни разходи на колите втора ръка.

Най-важното технологично улеснение според вас?

Първото от планирана поредица изследвания на предпочитанията на американските шофьори, посветени на най-ценните технологични нововъведения в автомобилите, показа напълно очакван резултат.

Огромната част от участвалите в анкетата посочват, че за тях климатикът е изключително важен, но никой не го приема като нова технология, без значение колко късно се е появил той при евтините модели.

Затова и вотът на американците, поне засега, се печели от камерата за задно виждане, която само преди малко повече от 10 години беше доста скъпа екстра и трудно прохождаше на пазара на масови модели. Предполага се, че в изследването ще се включат още няколко клиентски организации в Щатите, за да има то максимална представителност в края на годината, когато анкетите трябва да приключат.

0 от 500
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Аз си взех за зимните втори чифт датчици неоригинални, защото за оригиналните ми искаха 640 лв. Уж неоригиналните ги дават за колата, че стават, но излъчвателя на вълни в колата, който приема сигнала от тях ги засича, че не са оригинални и дава грешка и лампата на таблото светва. Първоначално си мислех,че налягането не е в нормите,но после разбрах,че колата само с оригинални се понася добре. И така на няколко дена си чистя грешките за да не ми свети лампата на таблото. Най-тъпата екстра е това
  • #10
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Датчика за налягането на гумите е задължителен в ЕС за всички нови коли от 2014 г.Който има кола с такова нещо знае, че това е може би най-гадната екстра. Постоянно и непрекъснато дават ниско налягане. Сутрин се качиш, колата стояла на хладно и светва лампата. Към обяд угасва. Зимата същата работа. Изобщо чудо е. А на бензиностанциите манометрите не са калибрирани и трудно докарваш точното налягане. И да не забравяме, че струват колкото нова гума и при 2-ри чифт гуми се набутваш яко.
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Астролог ( преди 5 години )
    Подгряването на волана е на едно от последните места. Моята има и на практика не го използвам,въпреки че температури под -20 не са рядкост. Зимата съм с ръкавици.
  • #8
    3 rate up comment 3 rate down comment
    K ( преди 5 години )
    Всъщност датчика за налягането на гумите е толкова важно и хубаво, че всъщност скоро ще стане задължителен в ЕС за всички автомобили и вече няма да е екстра. Темата е мн. хубава и моля други колеги тук, който имат други модерни екстри в колите си, да споделят кое си залужава и коя екстра всъщност е безмислена или просто не работи както я представят. Примерно подгряване на волана, активен круиз контрол, проектор на предното стъкло, с-ми за авт. паркиране и т.н
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За мен датчиците на налягане на гумите и особено много - звуковата сигнализация за непоставен предпазен колан. Трябва да е задължително дори и за задните места.Камерата за сляпата точка също е доста важна.
  • #6
    14 rate up comment 2 rate down comment
    гост ( преди 5 години )
    Ако можеше и мигачи да има , някак си да усещат мозъчните вълни на водача и да мигат когато е нужно :).
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    спиро ( преди 5 години )
    ABS и въздушните възглавници са задължителни така или иначе. Климатикът е необходимост - може би ако само някой кара в Орегън или Уошингтън, ще може да да оживее без климатик. Задните камери също са задължителни от тази година. Не става въпрос само да не одереш бронята при паркиране. Има доста случаи на пострадали деца, някои фатално, когато бащата или майката дадавв назад пред гаража, без да видят малко дете.
  • #4
    7 rate up comment 2 rate down comment
    inniskilling ( преди 5 години )
    Плюс фарове, които не заслепябат движещия се срещу тебе без да се налага да минаваш на къси. Иначе наистина много неща - команди с глас, с движение на ръката - ми се струват прекалени. В някои коли (например моята :)), видимостта назад е толкова лоша, че камерата е добре дошла.
  • #3
    14 rate up comment 3 rate down comment
    K ( преди 5 години )
    От сравнително новите екстри, за много удобна и добре работещи смятам, радара който ти показва за приближаващ опасно автомобил или такъв в мъртвата точка, като сигнала за това е вграден в страничните огледала. Круиз контрола за подържане на скорост, вътрешно огледало с функция за затъмняване против заслепяване и автоматични чистачки. Това според мен са екстри, за които човек си заслужава да доплати. Не споменавам такива, които не съм ползвал, а само съм чувал за тях.
  • #2
    19 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Когато седнеш зад волана трябва да знаеш какво да правиш. В противен случай стават бели.За мен най-важните неща в една съвременна кола са системите за сигурност - ABS, ESP, Airbag и т.н. Останалото са глезотии.Всеки себеуважаващ себе си водач зане къде и как да паркира. Онези, които паркират на инвалидните места, най-често имат една купчина глезотии в автомобилите си, но акъл в главите си нямат. А без акъл... не става нищо, никаква система няма да помогне.