IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla уволнява една десета от работниците си тази седмица

Това е трудна, но необходима мярка, признава Илон Мъск

Tesla уволнява една десета от работниците си тази седмица

Tesla ще освободи около една десета от работниците си в опит да "намали разходите и да излезе на печалба", обясни главният изпълнителен директор Илон Мъск. В типичния си стил той направи съобщението в Twitter и увери, че това няма да се отрази на производството на новия Model 3.

Tesla уволнява една десета от работниците си тази седмица
9% от служителите на Tesla ще бъдат съкратени до края на тази седмица

Според Мъск съкращенията се налагат заради "дублиране на задачи и функции", което се получило при разрастването на компанията. Кои да бъдат уволнени, ще се реши след внимателна оценка на "специфичните умения и способности" на всеки в компанията. Тази "внимателна оценка" обаче явно ще се направи бързо, защото избраните за съкращаване ще бъдат уведомени по електронната поща "до края на седмицата".

Мъск отговори на критиката, че Tesla никога не е била на печалба във вече почти 15-годишната си история, като напомни, че освен Ford тя е единствената американска компания в сектора, която и никога не е банкрутирала.

Американският производител на електромобили среща доста непредвидени трудности при производството на Model 3 - своя "масов" автомобил. Вместо предвидените 10 000 бройки седмично компанията едва смогва да сглобява по 2 000.

Tesla уволнява една десета от работниците си тази седмица
Според професора по икономика Ерик Гордън Model 3 може да носи печалба при минимална цена от 50 000 долара

Наскоро германски експерти разглобиха един Model 3 в опит да преценят колко струва той за производство и в крайна сметка заключиха, че себестойността му е около 28 000 долара - достатъчно, за да носи печалба (при начална цена 35 000 долара). Германците установиха също, че от Panasonic - производителя на батериите за Tesla - са успели да намалят съдържанието на кобалт от 8% до под 3%. Това също е ключов фактор за печалбата, защото цените на кобалта на световните пазари непрекъснато растат.

Според Ерик Гордън, професор по икономика от Мичиганския университет, и това обаче няма да е достатъчно да извади компанията на черно. Гордън подчертава, че Tesla има и много други разходи, характерни за нова компания, като строителство на фабрики, автоматизация и така нататък. Всички те трябва също да се калкулират към цената. Според Гордън Model 3 може да е на печалба при минимална стартова цена от 50 000 долара. Това обаче би я направило значително по-скъпа от конкурентните електромобили в този клас.

Tesla уволнява една десета от работниците си тази седмица
"Прекалената" автоматизация във фабриката на Tesla е една от причините производството на Model 3 да се бави толкова, обясни Илон Мъск

Самият Мъск призна наскоро, че част от усложенията с производство са били предизвикани от опита на Tesla да създаде "най-напредничавата автомобилна фабрика в света" във Фримонт. Компанията прекалила с автоматизацията и се оказала с безкрайна плетеница от конвейри, затова се наложило част от машините да бъдат премахнати и производството да се опрости, обясни Мъск.
 

Тагове: tesla
0 от 500
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    5000 им беше планът, когато трябваше да започнат производство в началото на миналата година. Сам сметни при 450 000 капарирани предварителни поръчки за доставка най-късно до юли 2019 колко трябва да правят седмично :D
  • #2
    17 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "Вместо предвидените 10 000 бройки седмично компанията едва смогва да сглобява по 2 000."Всъщност 10 000 бройки никога не са били целта на Тесла а 5000 бройки седмично и в момента произвежда не 2000 ами 3500 седмично. Това само показва как представя тенденциозно информацията за тесла.
  • #1
    24 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Годишно в света се произвеждат 74 милиона автомобила (2017), Тесла произвежда около 110000 годишно, това е 0,0015%, но въпреки това половината статии в този сайт са за Тесла.