IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен

Технологията е довела до гибелта на поне 28 човека в Щатите

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен

Удобната функция за безключово стартиране на двигателя, която стремително набира популярност, се оказа не толкова безобидна и дори вече е причинила редица смъртни случаи, сочи проучване на The New York Times.

Обявиха бутона за стартиране на мотора за смъртно опасен

Разследването на журнаристите показва, че от 2006 г. насам поне 28 човека в САЩ са намерили смъртта си заради газовете на автомобили с безключово стартиране на мотора. Други 45 човека са се отровили, но все пак са били спасени от лекарите. Голяма част от тях са останали инвалиди заради мозъчни увреждания.

Всички пострадали са оставяли колите си в гаража на къщите, в които живеят и са лягали да спят, без да разберат, че на са изгасили двигателя. Той на свой ред е работил цяла нощ, като за този период концентрацията на отработените газове е превишавала 30 пъти безопасните норми.

Любопитното е, че системите за безключов достъп са стандартни при близо половината от 17 млн. продадени нови автомобили на година в САЩ. Официална статистика за подобни инциденти с тях обаче не се води, въпреки че на няколко пъти Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) е обръщала внимание на проблема.

Обществото на автомобилните инженери (SAE) вече предложи поставяне на система за предупреждение за неизгасен двигател, но според някои експерти, тя също може да се окаже неефективна. Във Ford също намериха решение с функция, която изключва мотора след 30 работа на празен ход. Останалите производители обаче не са склонни да поставят подобна технология в колите си, защо тя ще увеличи цената им.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #9
    7 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 5 години )
    Дам. При някои даже да махнеш даже колана е достатъчно двигателят да си остане изключен.
  • #8
    24 rate up comment 3 rate down comment
    тираджия ( преди 5 години )
    пхахаааав америка сигурно има смъртни случаи от изпиване на ароматизатора. колко умен трябва да си, че да не разбереш една кола в гараж, дали е загасена или не?
  • #7
    13 rate up comment 0 rate down comment
    аз ( преди 5 години )
    Глупости на търкалета. Европейските коли, при изгасен двигател искат да запалиш през бутона отново колата, ако има отваряне на шофьорска врата. Автоматичния рестарт се деактивира. И това дори и при колите с ключ го има и старт стоп система.
  • #6
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Въпроско.. ( преди 5 години )
    ...почваме с въпросите..викаш недочуват..демек 70 + хора..а шофират..и те шофират (виждал съм ги).Как обаче..въпроси.Забравил бил..то табло няма, и не свети..Освен че недочува,недовиждат,а май и не помнят че са слезли от колата в гаража..С обувките ли си спят? а с ключовете на вратата разбъркват чая за заспиване...Ако са толкова улави..бутона е най малко смъртоносното нещо около тях.Старт-стопа е едно недомислие..ама друга тема.
  • #5
    11 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    това гениално изобретение който го е измислил трябва да бъде качен на ешафода и публично обезглавен няма по тъпо нещо в един съвременен автомобил от старт стоп система
  • #4
    31 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    функция, която изключва мотора след 30 работа на празен ход НЕ ВИЖДАМ как ще увеличи цената. това са просто 2 реда софтуерен код.
  • #3
    27 rate up comment 4 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Сега да обявят и ютиите за смъртно опасни, защото като ги забравиш включени може да направиш пожар :D. То колите като цяло са си опасни и има милиони загинали в ПТП-та.
  • #2
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако прочетеш оригиналната статия, която е доста дълга, става дума основно за стари хора, които вече не чуват толкова добре, забравят по-лесно. Не чуват, че двигателя още работи и излизат ог гаража. Да не говорим за Стоп-старт системите, които действително спират двигателя и могат да го запалят след няколко минути, когато акумулаторът започне да пада.Така че проблемът си е реален.
  • #1
    66 rate up comment 6 rate down comment
    :) ( преди 5 години )
    Не бутона, липсата на мисъл е смъртоносно опасна.