IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eто го най-после Cullinan, най-луксозния SUV в света

Rolls-Royce представи официално първия си модел с 4х4 задвижване (ГАЛЕРИЯ)

Eто го най-после Cullinan, най-луксозния SUV в света

Най-луксозният SUV в света вече официално е на пазара, след като Rolls-Royce представи модела си Cullinan точно в 14:00 часа българско време на 10 май. Това е първият автомобил с висока проходимост на марката, първият със задна врата и първият със сгъващи се задни седалки.

Eто го най-после Cullinan, най-луксозният SUV в света

"Свръхлуксозният начин на живот еволюира и Rolls-Royce е начело на тази тенденция. Луксът не е вече градска концепция", коментира отговарящият за компанията член на борда на BMW Петер Шварценбауер. Според него това е автомобил за клиенти, които искат "неограничен достъп до върховния лукс".

Cullinan носи името на най-големия диамант, откриван някога в находищата в Южна Африка. Това е и първата триобемна машина в историята на най-луксозния бранд. Той е изграден върху същата алуминиева архитектура като новия Phantom и вече е преминал продължителни изпитания из най-различни точки на планетата, от Кения и ОАЕ до върховете на Алпите.

Eто го най-после Cullinan, най-луксозният SUV в света

Задвижването е поверено на 6.75-литровия V12 двигател на Rolls-Royce с туин турбо, който развива 563 конски сили и цели 850 Нютонметра максимален въртящ момент. Изцяло нова е обаче системата за задвижване на четирите колела.

Eто го най-после Cullinan, най-луксозният SUV в света

Британците претендират да предлагат най-добрите задни седалки в света, в две възможни конфигурации - индивидуална, при която има две отделни кресла, и Lounge, която може да побере и трима пътници. Задните облегалки могат и да се сгъват - също новост в над вековната история на марката. Разбира се, това става чрез електромотори, само с натискането на бутон. Багажникът при нормално разположение на седалките побира 560 литра. При нужда Cullinan може да натовари по-дълги предмети дори от дългата база на Range Rover. Товарното пространство обаче е отделено от пътническото с подвижна прозрачна преграда.

Eто го най-после Cullinan, най-луксозният SUV в света

При отключване колата автоматично се снижава с 40 мм, за да направи качването по-удобно. Вратите се затварят с натискането на бутон като при Phantom.

Създателите му настояват, че това е технологично най-напредничавият автомобил от своя род в света. Той има система за нощно виждане, 4 камери с панорамен обхват, активен круиз контрол и активен асистент за поддържане на лентата, а също и най-големия head-up дисплей до момента (7x3).

Eто го най-после Cullinan, най-луксозният SUV в света

Задните седалки са разположени по-високо от предните, което осигурява отличва видимост през големите прозорци. За задните седалки също има голям тъчскрийн с навигация и достъп до всички други системи. Cullinan има пет USB порта. Вратите са специално конструирани така, че да предпазват праговете от кал и да не се цапате, когато слизате от колата.

Eто го най-после Cullinan, най-луксозният SUV в света

Саморегулиращото се въздушно окачване обещава най-мекото возене в сегмента. Всички елементи от окачването и кормилната уредба са подсилени за тежък терен. Електронното управление на окачването прави над милион изчисления в секунда, пренастройвайки се според условията. Отзад то разчита на пет рамена. В традициите на марката, тук няма сложни настройки за различни офроуд режими. Вместо това клиентът получава един прост бутон за "Навсякъде", който подготвя колата за каране извън асфалта. Дълбочината на газене е 54 см.

Eто го най-после Cullinan, най-луксозният SUV в света

Cullinan e дълъг 5.34 метра - само с 2 мм повече от Ghost. Все още не е известна цената, но според слуховете тя ще започва от порядъка на 260 000 eвро.
 

Тагове: rolls-royce ghost suv cullinan
0 от 500
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    На Путин лимузината ( преди 5 години )
    Тъй като стана въпрос за лимузината на Путин, отпред не е като Ролс Ройс, по-скоро е като Крайслер 300с. Дори бих казал, че предните светлини са директно взети от Крайслера
  • #12
    7 rate up comment 4 rate down comment
    JDM_Mercedes ( преди 5 години )
    Ще дам един куфар с пари, за нещо което изглежда като ЛАДА 2104 ... Поне едното е ЛАДА и се знае, че е ЛАДА. А това тук ?!?!?!
  • #11
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Илиев555 ( преди 5 години )
    Направили ли са го добре .При всички случаи е далеч по добре от бент лиА платформата на която е изграден е индивидуалната тази която е за фантом, не го свързвайте със х7 това го гледах до като го тестваха странна работа върви екстра на пресечен терен с една дума хората да го направили както трябва .Имаше и снимки с друг интериор много по луксозен от показания и Отзад беше с две самостоятелни кресла а бе много лъскав и скъп изглеждаше .
  • #10
    12 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    По добре една Дачия Дъстър. Върши същата работа. Сигурно е и по надеждна.
  • #9
    4 rate up comment 16 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    То па едни инженери от Мюмюнхен още смятат 3+5 колко е!
  • #8
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    дай дефиниция на "удоволствие от шофирането" :) по принцип се смята че удоволствие от шофирането предоставят модели, които "превземат" завоите с лекота. Тоя хипопотам забрави да го може :)
  • #7
    16 rate up comment 4 rate down comment
    13705 ( преди 5 години )
    Тва за лимузината на Путин счупи глупомера :D Така е, ролс ройс са откраднали дизайна от руснаците. Които са го откраднали от ролс ройс :D
  • #6
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Съвсем както трябва си изглежда колата. Само не съм сигурен, че са избрали най-добрата комбинация за интериора за премиерата :)
  • #5
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Двигателя е на базата на N74 на БМВ действително, но е с доста доработки, води се N74B68 и се ползва само от RR, във Фантом и Кулинан. То и Ghost е на платформата на седмицата, но това не му пречи да е съвсем различна и прекрасна кола
  • #4
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Georgi ( преди 5 години )
    Признал съм ги немците, че знаят как да измъкват парите на арабите: Бентиягата е маскарина Q7, Ролса е на платформата на новата Х7. Ще се харчи като топъл хляб в Дубай това нещо, като знам колко "обикновени" Рплсове съм виждал там. Иначе и в София ще се появи някой, може да залагаме, на кого от "бизнесмените ни" ще се падне честа да е пръв.